Surinaamse bami met kip

Surinaamse bami met kip is een snel en makkelijk hoofdgerecht gemaakt met spaghetti en ketjap. Deze kruidige bami staat binnen een half uur op tafel en is perfect voor de beginnende thuiskok.

Surinaamse bami op een wit bord met kip

Samen met roti is bami een van de bekendste gerechten uit de Surinaamse keuken en dat snap ik wel. Het is namelijk heel erg lekker!

Voeg tijdens het koken kipfilet aan het recept toe of maak heerlijke kippenbouten met ketjap om je maaltijd af te maken.

Natuurlijk kan een beetje zoetzure komkommer niet ontbreken!

Ingrediënten

Spaghetti - het leuke aan dit gerecht is dat je het maakt met gewone spaghetti. Je hebt er dus geen speciale noedels voor nodig!

Kip - ik vind zelf drumsticks het allerlekkerst bij dit gerecht.

Ketjap - ketjap is de belangrijkste smaakmaker van dit gerecht. Ik gebruik altijd een combinatie van zoete en zoute ketjap als ik Surinaamse bami maak.

Trassie - trassie is een smaakmaker gemaakt van garnalen. Het is wel vrij sterk van smaak dus voeg niet te veel toe!

Maggiblokjes - wie vaker Surinaamse gerechten kookt heeft ze natuurlijk al eens voorbij zien komen, maar voor iedereen die zich afvraagt wat Maggiblokjes zijn leg ik het toch even uit.

Maggiblokjes zijn kleine bouillonblokjes die vaak in de Surinaamse keuken worden gebruikt.

Je kunt ze ook vervangen door gewone bouillonblokjes, maar hou er rekening mee dat Maggiblokjes een stuk kleiner zijn!

Surinaamse bami recept met kip van dichtbij

Benodigdheden

Om dit recept te maken heb je een ruimte koekenpan of hapjespan, een snijplank en een ruime pan om de spaghetti in te koken nodig.

Bewaar tips

Surinaamse bami kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Dek de bami wel goed af om te voorkomen dat het uitdroogt

Als je het langer wilt bewaren raad ik je aan om het gerecht in te vriezen. In de vriezer blijft het drie tot zes maanden goed.

Haal de Surinaamse bami ruim van tevoren uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.

Opwarmen gaat het beste in de magnetron of in een pan op het fornuis. Als het geheel wat te droog is geworden kun je tijdens het opwarmen een klein beetje water toevoegen.

Meer lekkere hoofdgerechten

Recept

Surinaamse bami

Surinaamse bami met kip is een snel en makkelijk hoofdgerecht gemaakt met spaghetti en ketjap. Deze kruidige bami staat binnen een half uur op tafel en is perfect voor de beginnende thuiskok.
Recept afdrukken
Een close up van bami met ketjap en kip
Bereidingstijd:20 minuten
Totale tijd:20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram spaghetti
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • 2 eetlepels zoute ketjap
  • 1 cm verse gember
  • ¼ theelepel trassie
  • 3 maggiblokjes
  • 1 bosje selderij
  • 300 gram kip *optioneel

Instructies

  • Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en kook hierin de spaghetti gaar.
  • Giet de pasta af en laat het goed uitlekken.
  • Snipper ondertussen de ui fijn, pers de knoflook uit en snij de kipfilet in kleine blokjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de gember en trassie toe en bak dit even mee.
  • Als je kipfilet gebruikt is dit het moment om de kip toe te voegen.
  • Bak de kip een paar minuten totdat het helemaal gaar is en voeg de ketjap, selderij en het bouillonblokje toe.
  • Schep beetje bij beetje de spaghetti toe en blijf het roeren totdat alle spaghetti bedekt is met een laagje ketjap.
  • Breng het geheel op smaak met wat peper en zout en serveer met wat zoetzure komkommer.

Notities

Deze Surinaamse bami kun je met en zonder kip maken.

Bewaar tips:

  • In de koelkast kun je de bami ongeveer drie tot vier dagen bewaren. 
  • Als je het invriest, blijft het ongeveer drie maanden goed.
  • Warm Surinaamse bami op in een koekenpan of in de magnetron.

Voedingswaarde

Calorieën: 577kcal | Koolhydraten: 98g | Eiwitten: 33g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvetten: 0.01g | Cholesterol: 49mg | Natrium/Zout: 837mg | Kalium: 617mg | Vezels: 5g | Suiker: 6g | Vitamine A: 44IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 47mg | Ijzer: 2mg
Porties: 4 personen
calorieën: 577kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.58 from 14 votes (14 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




4 reacties

  1. Ik mis de Laos en Kentjoer dat geeft de smaak aan het vlees, ipv trassie te gebruiken. Omdat veel mensen allergisch zijn voor garnalen dan u beter Laos en Kentjoer gebruiken en zijn de belangrijkste kruiden in de J Javaanse keuken. In de Chinese keuken is dan Oestersaus, Gember, Vissaus en 5-spice kruiden heel erg belangrijk.

      1. Nou zag ik dat ook veel mensen tomatenpuree gebruiken inplaats van trassie kan dat ook bij dit recept
        En vega kip ik eet geen vlees vandaar