Batbot met gehakt en paprika vulling is een Marokkaans panbrood. Het deeg maak je van een combinatie van bloem en griesmeel dat je in een koekenpan bakt.

Ingrediënten
Bloem - patentbloem geeft door dat het meer gluten bevat een wat zachter deeg maat tarwebloem kan ook.
Door een beetje griesmeel aan de bloem toe te voegen krijgt het deeg een iets krokantere structuur tijdens met bakken maak je kunt dit ook vervangen door bloem.
Gist - Ik gebruik in mijn recepten altijd instant gist tenzij anders wordt aangegeven. Dit hoef je niet eerst te activeren in melk of water voor je gaat kneden.
Melk - melk zorgt voor extra smaak en het zorgt ervoor dat het deeg zachter wordt. Vervang dit gerust door een plantaardige of lactosevrije melk.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Bereidingswijze
Het deeg
Meng in een mengsel de ingrediënten voor het deeg snel door elkaar en keer de kom uit op een werkblad. Kneed het 10 minuten tot je een zacht en soepel deeg hebt en laat het onder een vochtige theedoek ongeveer een uur rijzen.
Zodra het deeg in volume is verdubbeld haal je het uit de kom en kneed je het nog even door. Verdeel het deeg in 12 stokken en rol hier kleine bolletjes van.
Laat de deegbolletjes ongeveer een kwartier rijzen onder een vochtige theedoek.
De gehakt vulling
Snipper de ui en de knoflook fijn, maak de paprika's schoon en snijdt ze in kleine blokjes.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de paprika's toe en bak deze een paar minuten mee tot ze zachter zijn geworden.
Doe de kruiden in de pan en bak ze ongeveer een minuut. Voeg het gehakt toe en bak het tot het mooi bruin is gebakken.
Laat de gehaktvulling helemaal afkoelen voor je de broodjes vult.
De batbot maken
Druk elk balletje een beetje plat en doe hierin 1,5 eetlepel vulling. Vouw het deeg om de vulling en druk de balletjes plat tot ze ongeveer 2 cm dik zijn.
Verwarm een koekenpan en bak hierin de vakbond aan beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn. Het is meestal niet nodig om olie in de pan te doen, maar hou dit even in de gaten.
Om er voor te zorgen dat de broodjes van binnen ook helemaal gaar zijn is het belangrijk dat je het vuur tijdens het bakken niet te hoog zet anders is de buitenkant al bruin terwijl de binnenkant nog plakkerig is.
Je kunt de broodjes na het vullen ook in de oven bakken. Verwarm je oven dan voor op 180 graden en bak de batbots dan 30-40 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

Benodigdheden
- Een mengkom of een keukenmachine met deeghaak om het deen in te mengen.
- Weegschaal en maatbeker om de ingrediënten af te wegen.
- Het is ook handig om een theedoek klaar te leggen om het deeg onder te laten rijzen.
- Een scherp mesje en een snijplank om de groente schoon te maken en in kleine stukjes te snijden.
- Om de vulling te maken heb je een schaaltje en een koekenpan nodig.
- Een koekenpan om de vakbond in te bakken.
Bewaar tips
Batbot is zeer geschikt om vooraf te maken. Je kunt de gehaktvulling 1-2 dagen van tevoren maken, maar ook de gebakken broodjes blijven 2-3 dagen goed.
Als je ze langer wilt bewaren kun je ze beter invriezen. Doe de gebakken broodjes dan in een diepvrieszakje.
In de vriezer blijven ze ongeveer drie maanden goed.
Laat de batbots voor je ze wilt serveren langzaam ontdooien en warm ze eventueel op in een koekenpan, oven of magnetron.

Batbot met gehakt en paprika
Batbot met gehakt en paprika vulling is een Marokkaans panbrood. Het deeg maak je van een combinatie van bloem en griesmeel dat je in een koekenpan bakt.
Ingrediënten
Het deeg
- 400 gram bloem
- 100 gram griesmeel
- 1 zakje gist
- 1 eetlepel suiker
- ½ theelepel zout
- 250-300 ml water
De gehaktvulling
- 300 gram rundergehakt
- 3 paprika's
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- ½ theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
Bereidingswijze
Het deeg
- Doe de bloem samen met de suiker, het gist, de zout en het water in een kom en meng het snel door elkaar.
- Kneed het deeg op het aanrecht ongeveer 10 minuten tot het zacht en soepel is.
- Smeer het deeg in met olie en leg het in een mengkom. Laat het 45-60 minuten rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
De gehaktvulling
- snipper de ui en de knoflook, maak de paprika's schoon en snijdt ze in kleine blokjes.
- Verhit de olie in een ruime koekenpan. Doe de ui met de knoflook in de pan en fruit ze tot ze zacht en glazig zijn.
- Voeg de paprika's toe en bak deze even mee. Doe de kruiden en specerijen er bij en voeg het gehakt toe.
- Bak het gehakt tot het mooi bruin is en laat de vulling helemaal afkoelen voor je verder gaat.
De batbot maken
- Verdeel het deeg in 12 bolletjes en laat deze onder een vochtige theedoek nog 15 minuten rijzen.
- Druk ze plak en schep er 1,5 eetlepel van de gehaktvulling in.
- Vouw het deeg om de vulling en druk ze plat tot ze ongeveer 2 cm dik zijn.
- Verhit een koekenpan en bak de batbot een paar minuten aan beide kanten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
Laat een reactie achter!