Turks brood is een makkelijk plat brood gemaakt met bloem en olijfolie. Serveer met een lekkere dip of beleg het met je favoriete smeersels voor een makkelijke lunch.

Ik vind het erg leuk om zelf brood te bakken, zeker als het zon makkelijke is als deze. Net als pita en naan is Turks brood plat, wat het brood perfect maakt om er stukjes af te scheuren en in een saus te dippen.
Natuurlijk kun je hem ook gewoon beleggen om mee te nemen of meteen te serveren. Wat verder in deze post heb ik een lijstje gemaakt met mijn favoriete combinaties om een Turks brood te beleggen.
Ingrediënten
Bloem - voor dit recept kun je het beste patentmeel gebruiken. Patentmeel bevat meer gluten dan tarwe bloem waardoor je een lekker luchtig brood krijgt.
Gist - ik ga in mijn recepten altijd uit van instant gist. Dat is lekker makkelijk omdat je het niet voor hoeft te weken.
Gebruik je liever verse gist, dan kan dat natuurlijk ook. Kijk voor de juiste verhouding dan even op de verpakking.
Olie - voor Turks brood gebruik je olijfolie. Dit heeft een heerlijke smaak en zorgt ervoor dat je brood lekker zacht is.
Kies voor een olie die je zelf lekker vind en die geschikt is om mee te bakken.
Zout - zout is een belangrijk onderdeel van het deeg. Het zorgt voor smaak en het verbetert de structuur.
Tenzij je een zoutarm dieet volgt, raad ik dan ook niet aan om het zout weg te laten.
Suiker - om ervoor te zorgen dat de gist zijn werk goed kan doen voeg je een beetje suiker toe. Hier proef je niets van, maar maakt je brood wel extra luchtig.
Turks brood beleggen
Door de platte vorm is Turks brood perfect om mee te nemen als lunch of voor tijdens een picknick. De volgende combinaties zijn mijn favoriet om een Turks brood mee te beleggen.
- Lekker Hollands met plakjes kaas.
- Tomaat, kaas, rucola en een beetje pesto doet het ook altijd erg goed.
- Warme ingrediënten zijn ook erg lekker. Denk dan bijvoorbeeld aan shoarma of kip souvlaki met wat verse knoflooksaus of tzatziki.
- Als je je Turks brood tijdens een BBQ serveert is het natuurlijk erg lekker om er wat kruidenboter of tapenade bij te serveren.
- Gegrilde groente zoals courgette, ui en aubergine zijn ook erg lekker als beleg voor je Turkse brood.

Benodigdheden
Om Turks brood te maken heb je een grote mengkom, een weegschaal, een maatbeker en bakpapier nodig.
Je kunt het deeg ook in een keukenmachine of broodbakmachine maken.
Bewaar tips
Versgebakken Turks brood blijft een paar dagen goed mits je het goed verpakt op kamertemperatuur bewaart.
Wil je het langer bewaren dan is invriezen een goed idee.
Verpakt in folie blijft het brood ingevroren ongeveer zes maanden goed.
Haal het ruim van tevoren uit de vriezer en laat het op het aanrecht ontdooien.
Meer lekkere brood recepten

Turks brood
Turks brood is een makkelijk plat brood gemaakt met bloem en olijfolie. Serveer met een lekkere dip of beleg het met je favoriete smeersels voor een makkelijke lunch.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1 zakje gist
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 4 eetlepels olijfolie
- 300 lauwwarm water
Bereidingswijze
- Doe alle droge ingrediënten in een grote mengkom en roer ze even door elkaar.
- Voeg de olie en het water toe en meng het even tot je een grof deeg hebt.
- Keer je mengkom om op een met bloem bestoven werkplek en kneed het in ongeveer 10 minuten tot een zacht en soepel deeg. Dit kun je in een keukenmachine met deeghaken doen, maar het gaat met de hand ook heel goed.
- Leg het deeg in een ingevette mengkom en laat het onder een vochtige theedoek ongeveer een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kneed het deeg nog even door en verdeel het in twee stukken.
- Vorm er twee ovale broden van ongeveer 2 cm dik van.
- Smeer ze in met een beetje melk en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Omdat iedere oven anders is is het verstandig om na 15 minuten even te kijken of je broden al gaar zijn.
Opmerkingen
De voedingswaardes zijn natuurlijk per brood.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 2Hoeveelheid per portie: Calorieën: 1183Totale hoeveelheid vet: 30.6gVerzadigd vet: 4.4gCholesterol: 0mgNatrium: 1170mgKoolhydraten: 198.1gVezels: 7.5gSuiker: 6.7gEitwit: 27.2g
Rene Geurts zegt
Misschien handig om water, melk of karnemelk toe te voegen. Kneed wel wat fijner. 😉
Maayke zegt
Je hebt helemaal gelijk 😉. Ik heb het recept aangepast!