Lemon curd koekjes zijn een zacht koekje met een frisse, zoetzure lemon curd vulling. Je maakt ze met een citroen koekdeeg en makkelijke zelfgemaakte curd.

Als je al wat langer meeleest dan heb je waarschijnlijk al gezien dat ik het liefste zachtere, chewy koekjes bak. Ik vind dat niet alleen lekkerder, maar het is ook een stuk makkelijker om te maken. Je hoeft het deeg namelijk niet te kneden en daardoor voorkom je dat je het deeg taai maakt. Daarna schep je gewoon kleine hoopjes deeg uit de mengkom die je in kleine balletjes rolt.
Deze lemon curd koekjes zijn trouwens ook perfect voor iedereen die van de frisse smaak van citroen houdt. Dat maakt de koekjes trouwens niet minder zoet maar geeft ze wel een heerlijke zomerse smaak!
Uitgelichte ingrediënten
Citroen
Omdat citroen de belangrijkste smaakmaker van deze koekjes is, is het heel belangrijk dat je verse citroenen gebruikt. Citroensap uit een flesje kan namelijk een chemische smaak aan de lemon curd geven en dat wil je niet. We voegen ook de schil van de citroenen toe, daarom raad ik je ook aan om er op te letten dat je citroenen onbespoten of in ieder geval biologisch zijn, zodat je zo min mogelijk slechte dingen binnenkrijgt.
Bloem
Deze koekjes horen een beetje zacht te blijven, daarom heb je dit keer geen Zeeuwse bloem nodig. Sterker nog, ik gebruik meestal patentmeel als ik dit recept maak.
Bakpoeder
Bakpoeder zorgt samen met het citroen voor dat je koekjes rijzen en er aan de buitenkant een crinckle effect ontstaat. Ook voor deze koekjes kun je natuurlijk het bakpoeder en de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Poedersuiker
Crinckle cookies zijn overal trending en als je wel een sop TikTok kijkt heb je vast wel eens gezien hoe je ze maakt. Deze lemon curd koekjes zijn ook zeer geschikt om op die manier te bakken. Dat doe je door de deegballetjes voor je er de lemon curd op schept even door de poedersuiker te rollen. Dat hoeft trouwens niet! Ook zonder crinckle laagje zijn ze erg lekker.
Lemon curd
In de receptkaart leg ik uit hoe je lemon curd zelf kunt maken, omdat ik van mening ben dat het het allerlekkerst is als je het zelf maakt, maar je kunt ook een potje lemon curd in de supermarkt kopen. Dat is zeker als je weinig tijd hebt supermakkelijk.
Tip: Als je zelf lemon curd maakt, kun je ook een keer met andere citrusvruchten varieeren. Denk bijvoorbeeld aan grapefruit curd, limoen of sinaasappel curd. Natuurlijk vervang je het citroensap in het koekdeeg dan ook!
Hoe maak je de lekkerste lemon curd koekjes
Als ik deze koekjes maak, begin ik altijd met het maken van de lemon curd. Dit doe ik omdat het belangrijk is dat de curd helemaal is afgekoelt voor je verder gaat met het maken van de koekjes. Ju kunt de lemon curd trouwens heel goed een paar dagen van tevoren maken! Hoe je het kunt bewaren leg ik onderaan deze post uit of kijk even bij mijn recept voor lemon curd.
Je kunt dit ook doen wanneer het deeg in de koelkast staat. Het koekdeeg moet namelijk minstens een uur, maar het liefst drie uur opstijven voor het beste resultaat.
Veelgestelde vragen
Als je poedersuiker te nat wordt smelt het en krijg je niet het gewenste effect. Dit kun je deels voorkomen door de koekjes voor je ze een laagje poedersuiker geeft, even door fijne kristalsuiker te rollen of door boter te gebruiken met een hoger vetpercentage.
Jazeker!! Traditionele lemon curd bevat eieren, maar je kunt het ook met maizena maken. De eieren in het deeg kun je vervangen met appelmoes en de melk en boter door een plantaardige variant.
Natuurlijk! Met dit recept kun je ook gewone citroen crinckle koekjes bakken.
De kleur van je koekjes hangt voor groot deel af van de kleur van je eieren. Als je echt wilt dat je koekjes geel zijn, dan kun je een paar druppels gele kleurstof aan het deeg en de curd toevoegen.
Bewaar tips
Ik zei het hierboven al, maar de lemon curd kun je een paar dagen bewaren. Een week is zeker haalbaar, mist je het in de koelkast bewaard. Bij mij thuis is het altijd vrij snel op, dus veel ervaring heb ik daar niet mee.
De koekjes zelf zijn het lekkerst als ze net zijn gebakken, maar je kunt ze goed afgesloten zeker vijf dagen bewaren. In de vriezer blijven ze ongeveer zes maanden goed. Omdat poedersuiker tijdens het ontdooien smelt raad ik je aan als je weet dat je de koekjes in de vriezer gaat bewaren om ze zonder poedersuiker te bakken.
Meer lekkere recepten met lemon curd
Recept
Lemon curd koekjes

Benodigdheden
- 1 mengkom
- 1 kleine ijsschep of theelepels
- 1 keukenweegschaal
Ingrediënten
Voor de citroen koekjes
- 250 gram bloem
- 150 gram suiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel citroenrasp
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 113 gram boter
- 1 theelepel vanille extract
Voor de lemon curd
- 50 gram suiker
- 2 eetlepels citroensap
- ½ theelepel citroenrasp
- 2 eidooiers
- Een snufje zout
- 30 gram boter
Instructies
Hoe maak je de lemon curd koekjes
- Doe de suiker en citroenschil in een mengkom en wrijf het tussen je vingers om alle citroenoliën uit de schil te halen. Hierdoor krijgen je koekjes een extra intense citroensmaak.
- Voeg de zachte boter toe en mix tot het luchtig is en een bleke kleur krijgt.
- Voeg vervolgens de eieren, vanille en citroensap toe en mix tot alles gecombineerd is.
- Zeef de bloem erdoor en roer tot er geen droge bloem meer is. Als je deeg te zacht is, kun je het ongeveer een uur in de koelkast laten afkoelen.
Hoe maak je de lemon curd
- Doe de suiker samen met het zout, de vanille, citroensap, citroenrasp en de eidooiers in een steelpan en roer het goed door elkaar tot de massa een lichtere kleur krijgt.
- Zet de pan op een middelhoog vuur en verwarm het citroenmengsel al roerend tot het dikker wordt. Het is belangrijk om het vuur niet te hoog te zetten en te blijven roeren omdat anders de eieren zullen stollen.
- Zodra de lemon curd dik genoeg is zet je het vuur uit en voeg je de boter toe. Je kunt controleren of de curd klaar is door met je vinger over de achterkant van de lepel te strijken. Blijf je een streep zien dan is de curd klaar.
- Blijf roeren tot de boter is gesmolten en helemaal is opgenomen.
- Giet de hete lemon curd in een ondiepe schaal en bedek het met vershoudfolie. Dit doe je om te voorkomen dat er een vel op de lemon curd komt dus het is belangrijk dat de folie direct op de curd zit.
- Laat het helemaal afkoelen voor je verder gaat met de koekjes.
Het maken van de koekjes
- Verwarm je oven voor op 180 graden.
- Gebruik een lepel om er kleine balletjes uit te halen en rol ze in de poedersuiker.
- Leg de koekjes op een bakplaat en druk ze een beetje aan met een lepel of je vingers.
- Schep er een beetje lemon curd op, zet ze in de oven en bak ze ongeveer 12 minuten.
- Het is belangrijk om versgebakken koekjes helemaal af te laten koelen voor je ze serveert, want ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen.



Lemon curd koekjes gemaakt, leuk recept maar één dingetje vergeten vermelden , op hoeveel graden staat de oven , hete lucht of gewone oven ?
Want dat maakt een groot verschil.
Hoi Carina. Goed gezien ik heb het recept aangepast.