De lekkerste pasta carbonara maak je natuurlijk helemaal zelf. Dit recept maak je met eieren, pancetta en Parmezaanse kaas, maar zonder room.

Veel mensen denken dat pasta carbonara maken erg ingewikkeld is, maar niets is minder waar. Oké het is even opletten, maar zeker niet moeilijk.
In traditionele spaghetti carbonara zit geen room. De eieren in dit gerecht zorgen voor de heerlijke romige smaak, zorg er wel voor dat de eieren niet te heet worden want dan stollen ze.
In dit pasta carbonara recept zitten verder geen groente. Daarom is het erg lekker om hier een salade bij te serveren.
Wil je toch liever groente in je saus? Kijk dan even bij mijn spaghettisaus met kip.
Ingrediënten
Spaghetti - omdat er in volkoren spaghetti net iets meer voedingsstoffen en vezels zitten gebruik ik deze eigenlijk altijd maar heel eerlijk word dit recept wel extra lekker als je witte pasta gebruikt.
Je kunt ook de pasta zelf maken. Snij het deeg dan in dunne reepjes van ongeveer een centimeter of maak er met een pastamachine spaghetti van.
Let er wel op dat zelfgemaakte verse pasta minder lang hoeft te koken. Verse pasta is namelijk in 2-3 minuten al gaar.
Pancetta - voor een klassieke pasta carbonara gebruik je natuurlijk pancetta. Heb je dit niet kun je het natuurlijk ook vervangen door spekblokjes.
Kaas - Parmezaanse kaas is het aller lekkerst in dit recept, maar je kunt eventueel ook gewone geraspte kaas gebruiken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onder aan deze post!
Hoe maak je pasta carbonara
Breng in een grote pan water aan de kook en voeg er een beetje zout aan toe. Doe de spaghetti er bij en kook het beetgaar.
Snij de pancetta in reepjes, knijp de knoflook uit en verwarm een grote koekenpan of hapjespan.
Bak de pancetta een paar minuten en bak de laatste minuut de knoflook nog even mee. Voed dan de spaghetti toe en roer het even door elkaar.
Zet het vuur uit en voeg nu de kaas en de eieren toe. Je kunt de eieren een beetje loskloppen voor je ze bij de spaghetti doet dat maakt het mengen iets makkelijker.
Schep een beetje kookvocht bij de pasta om het iets romiger te maken. Het zetmeel uit het kookvocht zorgt voor een betere binding.
Breng de spaghetti carbonara eventueel nog op smaak met wat zout en peper en serveer meteen.
Tip: Het achtergebleven zetmeel in het kookvocht zorgt voor een goede binding en maakt de pasta extra smeuïg.
Wat heb je nog meer nodig
Om deze makkelijke pasta carbonara te maken heb je een hapjespan, een schaaltje met een kleine garde of vork en een weegschaal nodig. Ik gebruik het liefst een pan zonder PFAS tijdens het koken.
Kan ik pasta carbonara bewaren?
Dit is een van die gerechten die je beter meteen kunt opeten. Je kunt het eventueel wel een dag in de koelkast bewaren, maar ik heb daar persoonlijk geen ervaring mee.
De gekookte spaghetti en de gebakken spekjes kun je natuurlijk wel goed bewaren. Maak het eiermengsel dan vlak van tevoren en warm het nog even goed door.
Meer makkelijke pasta recepten
Recept
Pasta carbonara
De lekkerste pasta carbonara maak je natuurlijk helemaal zelf. Dit recept maak je met eieren, pancetta en Parmezaanse kaas, maar zonder room.
Ingrediënten
- 400 gram pasta
- 4 eieren
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olie
- 100 gram pancetta
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas + extra om te bestrooien
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Breng in een grote pan water aan de kook en voeg er een beetje zout aan toe. Doe de spaghetti er bij en kook het beetgaar. Hou 1 kopje van het kookwater (pasta water) apart om later door de saus te roeren!
- Snij de pancetta in reepjes, knijp de knoflook uit en verwarm een grote koekenpan of hapjespan.
- Bak de pancetta een paar minuten en bak de laatste minuut de knoflook nog even mee. Voed dan de spaghetti toe en roer het even door elkaar.
- Klop de eieren met de kaas los en giet het mengsel over de spaghetti. Roer het goed door elkaar.
- Schep een beetje kookvocht bij de pasta om het iets romiger te maken. Het zetmeel uit het kookvocht zorgt voor een betere binding.
- Breng de spaghetti carbonara eventueel nog op smaak met wat zout en peper en serveer meteen.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 288Totale hoeveelheid vet: 14gVerzadigd vet: 5gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 8gCholesterol: 18mgNatrium: 9mgKoolhydraten: 31gVezels: 2gSuiker: 1gEitwit: 8g
Laat een reactie achter!