Zelf naanbrood maken

Om zelf naanbrood te maken heb je maar een paar basis ingrediënten nodig zoals bloem, yoghurt en gist. Samen met rijst worden deze luchtige broodjes vaak bij curry geserveerd.

Naanbrood op ene houten plank

Zelf naanbrood maken is leuk om te doen. De broodjes vorm je snel met de hand en net als mijn Griekse pitabroodjes bak je ze in een koekenpan.

Het grootse verschil met pita broodjes is dat dit brooddeeg wordt gemaakt met Griekse yoghurt.

Hierdoor krijg je een zacht, fluffy broodje wat door het zuur in de yoghurt een wat frisse smaak heeft.

Het hoeft niet, want naturel zijn ze ook lekker, maar als je ze als ze nog warm zijn besmeert met wat gesmolten knoflookboter worden ze nog lekkerder!

Deze broodjes zijn vooral bekend omdat ze in restaurants altijd bij een curry worden geserveerd, maar ze zijn ook lekker als lunch met bijvoorbeeld kaas of een salade.

Waarom je dit recept echt wilt maken

  • Deze broodjes zijn snel klaar. Omdat ze zo dun zijn bak je ze al in een paar minuten gaar.
  • Je kunt ze makkelijk bewaren. Dit flatbread blijft een paar dagen vers en je kunt het goed invriezen.
  • Zelf brood bakken is leuk en deze zijn ook nog eens makkelijk.
  • De gebakken broodjes zijn geschikt om in te vriezen zodat je ze altijd op voorraad hebt. Wikkel ze per stuk in vershoudfolie om snel een portie te kunnen ontdooien.

Ingrediënten

Bloem - ik gebruik voor het maken van brood altijd patentbloem, maar je kunt natuurlijk ook gewone tarwebloem gebruiken. Patentbloem bevat meer gluten en geeft daardoor een zachter brood.

Yoghurt - de meeste naanbrood recepten gebruiken Griekse yoghurt en dat doe ik dus ook. Deze yoghurt is het iets romige en voller van smaak dan de gewone variant.

Gist - naanbrood maak je met een gistdeeg. De gist zorgt voor een zacht en luchtig eindresultaat.

In mijn recepten ga ik altijd uit van instant gist tenzij anders wordt aangegeven. Een voordeel van deze gist is dat het meteen werkt en je het dus niet eerst in warm water met suiker hoeft te activeren.

Gebruik je liever verse gist? Hou dan de verhouding aan die op de verpakking staat.

Hoe maak je naanbrood

gekneed naanbrood deeg

Doe de bloem in een grote mengkom en voeg daar de suiker, zout en gist aan toe. Zorg er wel voor dat het zout niet direct bij het gist komt want dan vermindert de werking.

Voeg de yoghurt, de olie en het water toe en meng het snel tot een grof deeg.

gerezen deeg voor naanbrood

Keer de mengkom op het aanrecht en kneed het deeg ongeveer 10 minuten goed door tot je een zacht en soepel deeg hebt.

Vorm er een bal van, smeer hem in met olie en leg hem in een ingevette mengkom. Laat het deeg afgedekt met een theedoek ongeveer een uur rijzen.

deeg voor naanbrood verdeeld in 8 bolletjes

Als het deeg in volume is verdubbeld, kneed je het even snel door en verdeel je het in 8 stukken.

Rol er balletjes van en laag ze nog een keer 30 minuten onder een vochtige theedoek rijzen.

gebakken naanbrood

Rol de balletjes plat met een deegroller of vorm er met de hand broodjes van. Bak ze in de hete olie aan beide kanten goudbruin, dit duurt ongeveer 4 minuten per kant.

Smeer de warme naanbroodjes in met knoflookboter en bestrooi eventueel nog met wat fijngehakte verse koriander.

Mijn tips voor het maken van dit recept

  • Knoflook boter. Bestrijk de naan broodjes na het bakken met gesmolten knoflookboter. Hierdoor worden de broodjes nog lekkerder.
  • Kneed het deeg lang genoeg. Door het kneden van het brooddeeg tot je het een beetje uit kan rekken en het terugbreng zorg je dat je heerlijk zachte broodjes krijgt.
  • Rol ze niet allemaal tegelijk uit. Hier krijg je ruim de tijd voor als er een broodje aan het bakken is.
  • Hou wat extra bloem bij de hand. Elk soort bloem neemt een andere hoeveelheid water op. Zelfs als je altijd hetzelfde merk gebruikt kan het zijn dat je elke keer net iets meer of minder water nodig hebt. Hou daarom altijd een beetje bloem bij de hand zodat je makkelijk een beetje kunt toevoegen als je geen te plakkerig is.

Wat heb je nog meer nodig

  • Mengkom om het deeg in te kneden. Je kunt het kneden ook door een staande mixer kunnen doen.
  • Een koekenpan om de naanbroodjes in te bakken.

Veelgestelde vragen

Waar serveer je dit brood bij?

Naanbrood wordt vaak bij een curry en butter chicken geserveerd of los gegeten met een dip zoals hummus of muhammara.

Kan ik ook volkorenmeel gebruiken?

Dat kan zeker. Omdat volkorenmeel niet altijd evenveel vocht opneemt als bloem heb je misschien meer of minder water nodig.

Kun je dit recept ook met plantaardige yoghurt maken?

Ja! Vervang de yoghurt bijvoorbeeld door sojayoghurt.

Bewaar tips

Naanbrood blijft in een afgesloten zak ongeveer 3 dagen goed. Bewaar het niet in de koelkast want dan droogt het sneller uit.

Je kunt ze ook goed invriezen, dan blijven ze ongeveer 3 maanden goed. Verdeel de broodjes over diepvrieszakjes of wikkel ze voor het invriezen in vershoudfolie.

Recept

Naanbrood

Om zelf naanbrood te maken heb je maar een paar basis ingrediënten nodig zoals bloem, yoghurt en gist. Samen met rijst worden deze luchtige broodjes vaak bij curry geserveerd.

Recept afdrukken
Gebakken naanbrood.
Voorbereidingstijd:15 minuten
Bereidingstijd:15 minuten
Extra tijd:1 uur
Totale tijd:1 uur 30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 150 ml water
  • 1 zakje 7 gram gist
  • ½ eetlepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 80 gram Griekse yoghurt

Instructies

  • Doe de bloem in een grote mengkom en voeg daar de suiker, zout en gist aan toe. Zorg er wel voor dat het zout niet direct bij het gist komt want dan verminderd de werking.
  • Voeg de yoghurt, de olie en het water toe en meng het snel tot een grof deeg.
  • Keer de mengkom op het aanrecht en kneed het deeg ongeveer 10 minuten goed door tot je een zacht en soepel deeg hebt.
  • Vorm er een bal van, smeer hem in met olie en leg hem in een ingevette mengkom. Laat het deeg afgedekt met een theedoek ongeveer een uur rijzen.
  • Als het deeg in volume is verdubbeld, kneed je het even snel door en verdeel je het in 8 stukken.
  • Rol er balletjes van en laag ze nog een keer 30 minuten onder een vochtige theedoek rijzen.
  • Rol de balletjes plat met een deegroller of vorm er met de hand broodjes van. Bak ze in de hete olie aan beide kanten goudbruin, dit duurt ongeveer 4 minuten per kant.
  • Smeer de warme naanbroodjes in met knoflookboter en bestrooi eventueel nog met wat fijngehakte verse koriander.

Voedingswaarde

Portie: 1g | Calorieën: 6kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 1g | Cholesterol: 1mg | Natrium/Zout: 7mg | Suiker: 1g
Porties: 8 stuks
calorieën: 6kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 11 votes (11 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 reacties

  1. Hoeveel water moet er bij? Dat staat wel in de beschrijvinging maar niet op de ingrediëntenlijst! Alvast bedankt 🙂