Zelf hüttenkäse maken van melk

Hüttenkäse of cottage cheese is een zachte kaas gemaakt van volle melk. Deze kaas word vaak gebruikt in lasagne of op zelfgemaakte pizza's.

hüttenkäse In een zwart schaaltje

Ik wilde altijd al een keer zelf kaas maken, maar het leek me altijd veel gedoe. Tot ik een video tegenkwam over het maken van je eigen Hüttenkäse.

Hüttenkäse ook wel Cottage cheese genoemd, is een zachte kaas die je maakt van melk. Door er een zuur zoals azijn of citroensap aan toe te voegen klonteren de eiwitdeeltjes samen en ontstaat er de kaas.

Omdat deze kaas niet hoeft te rijpen kun je hem direct na het uitlekken verwerken.

Door de korrelige structuur kun je hem ook goed verwerken in een salade. Dit geeft je salade een milde romige smaak.

Je kunt in een salade deze hüttenkäse ook als vervanging voor Goudse kaas of ricotta gebruiken.

Direct naar

Is Hüttenkäse gezond?

In deze zachte kaas zit weinig vet en natrium. Dat maakt het gezonder dan een harde kaas.

Omdat cottage cheese in tegenstelling tot harde kaassoorten weinig zout bevat is het ook geschikt voor jonge kinderen. Smeer het op hun brood of verwerk het in zelfgemaakte hapjes zoals lasagne, pasta of stamppot.

Laat dan wel het zout achterwege tijdens het maken van dit recept.

Een ander voordeel is dat er vrij veel eiwitten en weinig vet in deze kaas zit. Daardoor past hij ook goed in je dieet als je wilt afvallen.

Hou er wel rekening mee dat juist omdat deze kaas weinig vet bevat hij niet zal smelten. Dat is vooral vervelend als je het op een pizza of over je pasta strooit.

Ingrediënten

Een close-up van cottage cheese

Melk - Het vetpercentage van de melk bepaald hoeveel hüttenkäse je krijgt. Ik gebruik altijd volle melk maar halfvolle werkt ook.

Je kunt er eventueel een scheutje slagroom bij doen. Dit zorgt ervoor dat je meer kaas overhoud en een iets voller smaak.

Citroensap - door in plaats van stremsel citroensap te gebruiken maak je met dit recept een vegetarische Hüttenkäse. Azijn kan ook, maar ik vind de smaak als ik vers citroensap gebruik net iets lekkerder.

Gebruik wel echt vers citroensap. Uit een flesje is een stuk minder lekker.

Zout - door wat zout aan de melk toe te voegen krijgt de kaas meer smaak. Dit hoeft niet maar zonder is de cottage cheese een stuk vlakker van smaak.

Hoe maak je hüttenkäse

Breng de melk met het zout aan de kook en pers de citroen uit. Haal het sap door een zeefje en zet zodra de melk kookt het vuur uit.

Doe het citroensap bij de melk en roer het even goed door. De melk begint meteen te klonteren, maar dat hoort zo.

Laat het mengsel een half uur staan, zodat de kaas alle tijd krijgt om zich te vormen. Zet een zeef of een kom klaar en leg er een stuk kaasdoek of een schone theedoek in.

Giet de melk door de zeef en laat het ongeveer 20-30 minuten uitlekken. Doe de Hüttenkäse in een bakje en bewaar het in de koelkast.

Benodigdheden

  • Om de melk te koken heb je een ruime steelpan en een houten lepel nodig.
  • Een zeef met een stuk. Je kunt hier ook een schone theedoek voor gebruiken.

Bewaar tips

Omdat het een verse kaas is, kun je het niet zo lang bewaren. Zelfgemaakte Hüttenkäse blijft ongeveer drie dagen goed in de koelkast.

Cottage cheese of hüttenkäse van dichtbij

Meer basis ingrediënten om een keer zelf te maken

Recept

Zelf hüttenkäse maken van melk

Hüttenkäse of cottage cheese is een zachte kaas gemaakt van volle melk. Deze kaas wordt vaak gebruikt in lasagne of op zelfgemaakte pizza's.
Recept afdrukken
Zelfgemaakte hüttenkäse in een zwart schaaltje.
Bereidingstijd:15 minuten
Extra tijd:30 minuten
Totale tijd:45 minuten

Ingrediënten

  • 1 liter melk het liefst volle melk, maar halfvol kan ook
  • 3 eetlepels vers citroensap of azijn
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Doe de melk in een ruime pan en breng het al roerend aan de kook.
  • Pers ondertussen de citroen uit en giet het sap door een zeefje om al het vruchtvlees en pitjes te verwijderen.
  • Zodra de melk kookt voeg je het citroensap toe en roer je het goed door.
  • Laat de melk nog een minuut zachtjes koken en zet dan het vuur uit.
  • Laat het mengsel 20-30 minuten staan.
  • Leg een stuk kaasdoek of een schone theedoek in een zeef en giet hier de melk in.
  • Laat de hüttenkäse 20 minuten uitlekken en schep het daarna in een bakje.

Notities

Let op. De voedingswaardes zijn voor het hele schaaltje.

Voedingswaarde

Portie: 1schaaltje | Calorieën: 619kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwitten: 34g | Vet: 33g | Verzadigd vet: 19g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Cholesterol: 124mg | Natrium/Zout: 780mg | Kalium: 1547mg | Suiker: 50g | Vitamine A: 1671IU | Calcium: 1269mg
Porties: 1 schaaltje
calorieën: 619kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.96 from 23 votes (23 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




9 reacties

        1. Ik gebruik dat meestal in plaats van melk in pannenkoeken, havermoutpap of koekjes. Met het verwerken in brood heb ik zelf geen ervaring maar ik zou niet weten waarom dat niet zou kunnen. Je kunt het ook invriezen als je het niet meteen nodig hebt!

    1. Hoi Wilma. Wat een goed idee! Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar ik heb van andere gehoord dat dat wel kan. Laat je weten of het gelukt is?

  1. Beste Maayke, dank voor je recept. Ik ga dit zeker maken maar dan van lactosevrije melk. Dat gaat waarschijnlijk ook prima. Alleen je voedingswaarde cijfers kunnen bijna niet kloppen. 1 l volle lactosevrije melk bevat 26 koolhydraten en dat zijn meteen ook de suikers. Of komt het omdat het geconcentreerd is?
    Groet!