Botersaus is een romige, witte saus die vaak wordt gegeten bij asperges, witlof en vis. Je maakt deze simpele saus met wat boter, bloem en een beetje groentebouillon.

Mijn recept is gebaseerd op een recept uit het kookboek van de huishoudschool van Den Haag van net na de oorlog.
Omdat deze saus volgens veel mensen toch een beetje ouderwets is, vond ik het wel leuk om hiervoor weer eens in de archieven te duiken. Vooral in de kookboeken van de jaren 40-70 kom je veel recepten voor deze saus tegen.
Botersaus maken is zo gedaan en je hebt er niet veel voor nodig. Net als pepersaus maak je deze saus op basis van een roux.
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar botersaus is ook erg lekker bij pasta. Roer de pasta samen met wat kaas en een beetje verse salie door de saus en strooi er nog wat kaas over voor je het serveert.
Direct naar
Ingrediënten
Boter - de ster van deze saus is natuurlijk de boter. Gebruik altijd ongezouten roomboter omdat de saus anders wel heel zout wordt.
Bij een allergie of als je vegetarisch bent kan je het ook vervangen door margarine of een plantaardige boter maar hou er dan wel rekening mee dat dat de smaak erg veranderd.
Bloem - de bloem zorgt voor de binding van de saus. Gewone tarwebloem is perfect voor dit recept.
Bouillon - ik raad aan om groente of tuinkruidenbouillon te gebruiken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Benodigdheden
- Een steelpan met een houten pollepel of garde.
- Om alle ingrediënten af te meten heb je een weegschaal en een maatbeker nodig.
Bewaar tips
Omdat er op sauzen op basis van een roux een vel vormt tijdens het afkoelen kan je deze botersaus het beste meteen serveren.


Botersaus
Botersaus is een romige, witte saus die vaak wordt gegeten bij asperges, witlof en vis. Je maakt deze simpele saus met wat boter, bloem en een beetje groentebouillon.
Ingrediënten
- 400 ml bouillon
- 100 gram boter
- 25 gram bloem
- Zout
- Peper
Bereidingswijze
- Smelt 25 gram boter in een steelpan en voeg zodra de boter gesmolten is de bloem met wat zout toe. Laat dit 1-2 minuten bakken.
- Roer beetje bij beetje de bouillon toe tot je een gladde, dikke saus hebt.
- Doe de overgebleven boter in de saus en roer dit er goed door tot alles gesmolten is.
- Breng op smaak met wat peper en zout en serveer meteen.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 1 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 433Totale hoeveelheid vet: 23gVerzadigd vet: 6gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 16gCholesterol: 21mgNatrium: 38750mgKoolhydraten: 29gVezels: 0gSuiker: 28gEitwit: 27g
Laat een reactie achter!