Bruine suikersiroop

Bruine suikersiroop is heel makkelijk zelf te maken in minder dan 10 minuten. Je gebruikt de siroop voor drankjes, om taart en cake te tempereren en in cocktails.

Bruine suikersiroop dat uit een pan in een groot glas wordt geschonken

De meeste van jullie zijn wel bekend met suikersiroop. Meestal maak je het met gewone kristalsuiker, maar dit recept met donkere basterdsuiker is ook erg lekker.

Zeker als je een cocktail met koffie zoals een espresso Martini maakt of een chocoladecake wilt temperen.

Aan donkere basterdsuiker wordt namelijk melasse toegevoegd wat de suiker een diepe karamel smaak geeft.

Ingrediënten

Suiker - voor dit recept heb je alleen wat water en basterdsuiker nodig.

Ik gebruik het liefst donkere basterdsuiker omdat deze een vollere smaak heeft, maar licht bruine suiker kan natuurlijk ook.

Omdat het voor dit recept om de juiste verhouding gaat gebruik ik dit keer geen grammen, maar ga ik voor cups. 1 cup is ongeveer even groot als een normaal theeglas van 250 ml

Waar gebruik je bruine suikersiroop voor?

Je gebruikt het net als gewone suikersiroop om taarten en cake te tempereren. Dit doe je om te voorkomen dat ze cake te droog wordt en om smaak toe te voegen.

Maar je kunt er nog veel meer mee!

Suikersiroop wordt vaak gebruikt als zoetstof in cocktails. Denk bijvoorbeeld aan een espresso martini of een milk punch.

Andere old school cocktails zoals een Manhattan of een old fashioned zijn ook erg lekker met bruine suiker!

Liever geen alcohol? Je kunt het ook gebruiken om koffie, chocolademelk en thee lekker zoet te maken.

een glas vol suikersiroop van donkere basterdsuiker

Benodigdheden

Om bruine suikersiroop te maken heb je een steelpan, een theekopjes en een lepel nodig.

Als je de siroop langer wilt bewaren is het handig om een goed afsluitbaar potje of flesje te gebruiken.

Bewaar tips

Je kunde deze siroop zeker vier weken in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren vries het dan in!

Omdat je meestal niet zoveel tegelijk nodig hebt is het handig om het in een ijsblokjes vork of zakje in te vriezen.

Ingevroren blijft de bruine suikersiroop zeker een jaar goed.

Meer basis recepten om een keer zelf te maken

Recept

Bruine suikersiroop

Bruine suikersiroop is heel makkelijk zelf te maken in minder dan 10 minuten. Je gebruikt de siroop voor drankjes, om taart en cake te tempereren en in cocktails.
Recept afdrukken
suikersiroop van donkere suiker in een glas
Voorbereidingstijd:3 minuten
Bereidingstijd:5 minuten
Totale tijd:3 minuten

Ingrediënten

  • 1 theekop donkere basterdsuiker
  • 1 theekop water

Instructies

  • Doe de donkere basterdsuiker samen met het water en zet het vuur aan.
  • Verwarm het geheel al roerend tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Haal de siroop zodra de suiker is gesmolten van het vuur en laat de bruine suikersiroop afkoelen voor gebruik.

Notities

De voedingswaarden zijn voor het hele recept.

Voedingswaarde

Portie: 1g | Calorieën: 380kcal | Koolhydraten: 98.1g | Eiwitten: 0.1g | Natrium/Zout: 9mg | Suiker: 97g
Porties: 400 ml
calorieën: 380kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept