Gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uien maak je met maar een paar ingrediënten en na een uur heb je heerlijke, zachte, zoete uien die perfect zijn als topping voor hamburgers of uienbrood.

Close up van bovenaf met gekarameliseerde uien.

Ik vind dit een van de lekkerste bijgerechten om te maken. Zeker tijdens de feestdagen staat er bij mij regelmatig een pan met uien op het vuur. De zachte zoete uien zijn namelijk perfect om iets speciaals van je maaltijd te maken!

Als je me zou vragen waarom je gekarameliseerde uien zou maken zeg ik altijd omdat het eigenlijk alles lekkerder maakt! Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat de scherpe smaak blijft. Die kook je er namelijk helemaal uit.

Hoe maak je gekarameliseerde uien?

Stap voor stap foto's van het karameliseren van uien.

Maak de uien schoon en snij ze in dunne (halve) ringen. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem, voeg de uienringen toe en strooi er wat zout over. Door het zout laten de uien meer vocht los en gaat het proces wat sneller.

Draai het vuur laag en bak de uien tot ze een mooie, diepe, bruine kleur hebben. Omdat dit wel een uur kan duren is het belangrijk dat je de uien blijft roeren zodat ze niet verbranden.

Hoe langer je de uien laat karamelliseren hoe intenser de smaak wordt. Het is wel belangrijk om goed over de bodem van de pan te schrappen om te voorkomen dat eventuele aangekoekte stukjes verbranden.

Is het echt nodig om suiker toe te voegen?

Veel recepten voor gekarameliseerde ui bevatten suiker, maar dat is echt niet nodig. Een ui bevat namelijk zelf ook suiker en als je de uien heel langzaam laat garen komen de suikers uit de ui vrij die langzaam karamelliseren. Als je echt weinig tijd hebt, kun je wel een theelepel donkere basterdsuiker toevoegen, zodat de uien eerder een karamelsmaak hebben, maar zelf vind ik dat niet zo lekker.

Waarom duurt het proces zo lang?

Gekarameliseerde uien is niet iets wat je even snel tussendoor maakt, het duurt zeker 45-60 minuten. De suiker heeft namelijk tijd nodig om te karameliseren en als je dit te snel doet verbrand de suiker wat de uien erg bitter maakt.

De uien worden door het zachte garen steeds zoeter wat ze natuurlijk het aller lekkerst maakt. Heb je een keer weinig tijd dan kun je als de uien bruin kleuren een beetje suiker toevoegen, maar dat is echt een stuk minder lekker.

Mijn tips voor het maken van gekarameliseerde uien

  • Snij de uien niet te dun. De uienringen slinken behoorlijk en als je ze te dun snijdt dan vallen ze op een gegeven moment uit elkaar. Ik raad je daarom ook aan om ze in ringen van ongeveer een halve centimeter te snijden.
  • Zet het vuur laag. Ik noemde het hierboven al, maar het is echt heel belangrijk dat je het vuur niet te hoog zet. Teveel warmte zorgt er namelijk voor dat ze aanbranden in plaats van karamelliseren.
  • Maak genoeg. Het lijkt misschien erg veel, maar van die grote berg uien blijft er maar een klein beetje over.
  • Een beetje water. Als je denkt dat het toch wat te hard gaat, kun je af en toe een eetlepel water of balsamicoazijn toevoegen. Vergeet dan niet om ook even goed over de bodem te gaan met je lepel, want dat brand het snelst aan!

Waar kun je gekarameliseerde ui voor gebruiken?

Gekarameliseerde uien zijn de basis voor Franse uiensoep en ik doe ze altijd op mijn kaas uienbrood, maar je kunt er nog veel meer mee! In plaats van rauwe uitjes kun je deze zoete uien ook gebruiken als topping voor zelfgemaakte hamburgers of een hotdog.

Ze zijn trouwens ook heerlijk bij een biefstuk en wat gebakken aardappelen of in een quiche. Combineer dan eens wat spekblokjes, tijm en champignons met de uitjes.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je uien zijn gekarameliseerd?

Een goed gekarameliseerde ui is zacht, heeft een diepe bruine kleur en een zoete karamel smaak.

Kun je ook een smaakje toevoegen?

Jazeker! Het is erg lekker om een beetje tijm of rozemarijn toe te voegen tijdens het karameliseren van de uien. Zachte kruiden zoals basilicum en peterselie zijn minder geschikt omdat deze kruiden snel stuk koken.

Hoe kun je gekarameliseerde uien het beste bewaren?

Gekarameliseerde ui kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. In de vriezer blijven ze ongeveer drie maanden goed. Laat de uien eerst goed afkoelen en verdeel ze dan alvast in porties, dat maakt het makkelijker om de goede hoeveelheid te ontdooien.

Meer makkelijke bijgerechten

Recept

Gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uien maak je met maar een paar ingrediënten en na een uur heb je heerlijke, zachte, zoete uien die perfect zijn als topping voor hamburgers of uienbrood.
Recept afdrukken
Een close-up van gekarameliseerde ui.
Voorbereidingstijd:5 minuten
Bereidingstijd:1 uur
Totale tijd:1 uur 5 minuten

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 4 grote uien
  • 2 eetlepels boter
  • ½ theelepel zout

Instructies

  • Pel de uien en snij ze in dunne, halve ringen van ongeveer een halve centimeter. Maak ze niet te dik, want dan duurt het karameliseren een stuk langer.
  • Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg zodra de boter gesmolten is de uien toe.
  • Bak de uienringen even aan op middel hoog vuur tot ze een beetje glazig zijn. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.
  • Draai het vuur laag, strooi wat zout over de uien en bak ze 40-50 minuten tot ze een diepe bruine kleur hebben. Het is belangrijk dat je blijft roeren zodat de uien niet aanbranden!

Notities

    • Snij de uien niet te dun. De uienringen slinken behoorlijk en als je ze te dun snijdt dan vallen ze op een gegeven moment uit elkaar. Ik raad je daarom ook aan om ze in ringen van ongeveer een halve centimeter te snijden.
    • Zet het vuur laag. Ik noemde het hierboven al, maar het is echt heel belangrijk dat je het vuur niet te hoog zet. Teveel warmte zorgt er namelijk voor dat ze aanbranden in plaats van karamelliseren.
    • Voeg het zout aan het begin toe. Zout trekt het vocht uit de uien waardoor het karameliseren sneller gaat.
    • Een beetje water. Als je denkt dat het toch wat te hard gaat, kun je af en toe een eetlepel water of balsamicoazijn toevoegen. Vergeet dan niet om ook even goed over de bodem te gaan met je lepel, want dat brand het snelst aan!
  •  

Voedingswaarde

Calorieën: 4kcal | Koolhydraten: 0.1g | Eiwitten: 0.01g | Vet: 0.4g | Verzadigd vet: 0.3g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.01g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g | Transvetten: 0.02g | Cholesterol: 1mg | Natrium/Zout: 52mg | Kalium: 2mg | Vezels: 0.02g | Suiker: 0.04g | Vitamine A: 13IU | Vitamine C: 0.1mg | Calcium: 0.4mg | Ijzer: 0.003mg
Porties: 4 porties
calorieën: 4kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.88 from 32 votes (31 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




4 reacties