Eggnog is net als advocaat een alcoholisch drankje op basis van eieren. Deze drank wordt vooral in Amerika veel tijdens de feestdagen gedronken.

Alles wat je nodig hebt om dit drankje te maken zijn slagroom, suiker, eieren, alcohol en wat specerijen.
Dat is ook meteen het verschil met onze advocaat waar eigenlijk alleen vanille in gaat.
Eggnog kun je op twee manieren maken. Ik maak het altijd met alleen de eidooiers, maar je zou de eiwitten ook opkloppen en ze er vlak voor het serveren door roeren.
Door de opgeklopte eiwitten wordt je eggnog nog luchtiger.
Ingrediënten
Eieren - bij het maken van eggnog gebruik je rauwe eieren. Door deze te verwarmen zorg je er voor dat alle salmonella dood gaat.
Gebruik voor het maken van eggnog zo vers mogelijke eieren. Zeker als je er rauw opgeklopt eiwit door roert, is dit belangrijk om de kans op salmonella zo klein mogelijk te houden.
Alcohol - hoewel je dit drankje alcoholvrij kan maken bevat eggnog meestal alcohol. Traditioneel wordt hier rum, brandewijn of whisky voor gebruikt.
Melk - voor een echt romig drankje kun je het beste volle melk gebruiken. Je kunt dit ook vervangen door een plantaardige melk als je het lactosevrij wilt maken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onder aan deze post!
Bereidingswijze
Om dit drankje te maken begin je met het verwarmen van de melk met de kruidnagel en de kaneel en het loskloppen van de eidooiers met de suiker.
Doe dit wel in een hittebestendige kom omdat je hier zo de hete melk bij schenkt.
Giet hier de hete melk bij en blijf roeren zodat de eidooiers niet gaan stollen.
Schenk het eimengsel weer terug in de pan en verwarm het op een laag vuur tot het dikker wordt.
Zodra het wat dikker wordt zet je het vuur uit en giet je het door een zeef in een kan. Zet de kan in de koelkast en laat de eggnog helemaal afkoelen.
Je wilt dat het ongeveer de dikte van koffiemelk heeft voor je het laat afkoelen omdat het tijdens het afkoelen nog wat dikker wordt.
Verdeel het over de glazen en verdeel er voor het serveren wat opgeklopte slagroom en eventueel nog wat kaneel over.
Eggnog VS advocaat
Net als advocaat is deze drank eigenlijk een custard met alcohol.
Het grootste verschil zit vooral in de specerijen die er aan toe worden gevoegd.
In advocaat zit alleen vanille, maar in eggnog gaat ook nog wat kaneel en nootmuskaat en kruidnagel.
Alcoholvrije eggnog
Maak je dit drankje voor kinderen of drink je liever geen alcohol?? Je kunt dit ook goed weglaten.
Mijn tips voor dit eggnog recept
- Gebruik een thermometer. Om er zeker van te zijn dat alle salmonella gedood is is het belangrijk om de eieren tot ongeveer 60 °C te verwarmen.
- Maak het een dag van tevoren! Om alle ingrediënten de kans te geven om hun smaak goed af te geven is het een goed idee om het al een dag eerder te maken.
- Gebruik verse specerijen. Natuurlijk kun je de specerijen uit een potje gebruiken, maar verse specerijen geven net dat beetje extra smaak.
- Blijf roeren. Hoe fanatieker je roert hoe minder kans je hebt dat je eidooiers gaan stollen.
- Appel likeur. Als je van appeltaart houdt moet je echt eens wat appel likeur door je eggnog roeren. Zo krijgt deze kerstcocktail, zeker in combinatie met kaneel, een heerlijk romige appeltaart smaak.
Benodigdheden
- Een steelpan.
- Leuke glazen om het in te serveren.
- Een kom en een garde of mixer om de eiwitten op te kloppen.
- Een zeef omdat het net als bij custard en advocaat belangrijk is om alle gestolde deeltjes er uit te vissen.
Bewaar tips
Je kunt dit drankje ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Omdat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen is het zelfs nog lekkerder als je het van tevoren maakt!
Als je er opgeklopt eiwit door wilt roeren raad ik aan om dat pas vlak voor het serveren het eiwit er door heen roeren omdat alle lucht hieruit verdwijnt als het even staat.
Meer drankjes om een keer te proberen
Recept
Eggnog
Eggnog is net als advocaat een alcoholisch drankje op basis van eieren. Deze drank wordt vooral in Amerika veel tijdens de feestdagen gedronken.
Ingrediënten
- 3 eieren
- 100 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 100 ml whisky
- 100 ml slagroom
- 250 ml volle melk
- 3 eiwitten *optioneel
- Snufje kaneel en nootmuskaat
Bereidingswijze
- Verwarm de melk samen met de kaneel en de kruidnagel tot het begint te pruttelen.
- Meng de eieren en de suiker, zout en vanille in een schaaltje goed door elkaar. Doe dit wel in een hittebestendige kom omdat je hier zo de hete melk bij schenkt.
- Giet hier de hete melk bij en blijf roeren zodat de eidooiers niet gaan stollen.
- Schenk het eimengsel weer terug in de pan en verwarm het op een laag vuur tot het dikker wordt.
- Zodra het dikker begint te worden zet je het vuur uit en giet je het door een zeef in een kan.
- Zet de kan in de koelkast en laat het drankje helemaal afkoelen.
- Serveer met slagroom en sprenkel er nog wat kaneel over.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 3 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 85Totale hoeveelheid vet: 0gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 0mgKoolhydraten: 0gVezels: 0gSuiker: 0gEitwit: 0g
JackR zegt
Hoi.
Bedankt voor het delen van het recept.
Een puntje van aandacht: je benoemt in de ingrediëntenlijst 150ml whiskey. Ik zie dit echter nergens in de stappen van de bereiding terugkomen.
Maayke zegt
Ik heb het aangepast!