Overnight oats is een makkelijk en gezond ontbijt waar je bijna niets voor hoeft te doen! Dit recept maak je met wat honing en zet je binnen 5 minuten in de koelkast.

Dit ontbijtje is in Nederland nog niet zo bekend, maar in Amerika is het mega populair. Dat snap ik wel want je hoeft er bijna niets voor te doen!
Perfect dus voor een doordeweekse ochtend wanneer je toch al weinig tijd hebt en snel de deur uit moet.
Havervlokken of havermout
Voor het beste resultaat kun je het beste havervlokken gebruiken. Deze vlokken zijn niet gewalst waardoor ze de melk beter opnemen en ze dus zachter worden.
Havermout kan wel maar mijn ervaring is dat dat toch wat harder blijft en persoonlijk vind ik dat minder lekker.
Ingrediënten
Haver - haver is van nature glutenvrij, maar let er bij een gluten vrij dieet wel goed op dat dat er op de verpakking staat of de haver echt vrij is van gluten.
Tijdens het productie proces kan het er toch mee in aanraking zijn geweest.
Melk - het leuke aan dit recept is dat je kunt variëren met de ingrediënten. Als wij overnight oats maken gebruiken we altijd volle melk maar plantaardige melk of zelf water kan ook!
Zo is dit gerecht ook geschikt voor mensen wie niet tegen lactose kunnen of liever geen zuivel eten.
Dit ontbijt is ook erg lekker als je het met yoghurt maakt. Hou er wel rekening mee dat het dan iets steviger wordt.
Honing - als zoetstof gebruik ik meestal honing. Dit geeft een subtiele smaak die erg lekker is bij vers fruit.
Probeer eens een lokale honing in je ontbijt recepten!
Je kunt de honing vervangen door elke zoetstof die je zelf lekker vindt.
Hoe maak je overnight oats?
Overnight oats maak je in de koelkast. De naam zegt het al, maar je laat de haver een nachtje in de koelkast staan in plaats van even op het fornuis.
Daarna maak je het af met je favoriete toppings en je gezonde ontbijt is klaar. Deze manier van havervlokken bereiden is dus zeer geschikt voor mensen met een druk schema.
Heb je echt weinig tijd dan is dir recept ook ideaal om mee te nemen! Maak het dan wel in een goed afsluitbaar bakje.
Toppings
Je kunt dit basis recept natuurlijk zo eten, maar je waarom zou je er niet wat afwisselen. Dit zijn mijn favoriete toppings als ik overnight oats maak.
- Fruit. Door wat vers fruit door de haver te roeren maak je het gerecht extra gezond! Denk bijvoorbeeld aan appel of banaan, maar in stukjes gesneden perzik of bessen zijn ook erg lekker!
- Noten. Elke dag een handje noten eten is goed voor je. Zo krijg je goede vetten binnen en het vult goed. Fijn gehakte noten zoals walnoten, amandelen en hazelnoten passen erg goed bij de milde smaak van de havervlokken.
- Chocolade. Strooi eens wat in stukjes gehakte chocolade of vlokken over je schaaltje. Je kunt ook heerlijke chocolade overnight oats maken met cacaopoeder!
Benodigdheden
Voor dit recept heb je een kleine maatbeker en een goed afsluitbaar schaaltje nodig. Een leeg jampotje of een weckpot zijn hier perfect voor.
Bewaar tips
Overnight oats kun je 12 tor 24 uur van tevoren maken. Ik zou het zelf niet langer van tevoren klaarzetten.
Helaas is dit recept minder geschikt om in te vriezen.
Meer lekkere ontbijt recepten
Recept
Overnight oats met appel en honing
Overnight oats is een makkelijk en gezond ontbijt waar je bijna niets voor hoeft te doen! Dit recept maak je met wat honing en zet je binnen 5 minuten in de koelkast.
Ingrediënten
- 100 gram havervlokken
- 300 ml melk
- 1 eetlepel honing
Bereidingswijze
- Doe de havervlokken samen met de honing en de melk in een schaaltje en roer het goed door elkaar.
- Dek het schaaltje af met wat vershoudfolie of een deksel en zet het minstens 4 uur maar het liefst de hele nacht in koelkast.
- Roer voor serveren de overnight oats nog even door en voeg je favoriete toppings toe.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 2Hoeveelheid per portie: Calorieën: 288Totale hoeveelheid vet: 6gVerzadigd vet: 2.5gCholesterol: 13mgNatrium: 76mgKoolhydraten: 47gVezels: 5gSuiker: 13gEitwit: 12g
Laat een reactie achter!