Saté marinade

Omdat er in de zomer bijna niets leuker is dan de barbecue aanzetten deel ik mijn go to recept voor saté marinade met jullie. Deze marinade is snel klaar, makkelijk en een stuk lekkerder dan een kant-en-klare mix!

Sate marinade met ui en knoflook in een kom
Direct naar

Waarom moet je echt zelf marinade voor saté maken?

Natuurlijk is het lekker makkelijk om een zakje marinade mix te kopen, maar zelf saté marinade maken is net zo simpel en een stuk lekkerder. Je kunt de mix namelijk heel makkelijk naar smaak aanpassen! In kant-en-klare mix zit ook vaak erg veel zout en dat is echt onnodig!

Door zelf de keuken in te duiken staat je vlees in 5 minuten te marineren en kun je zelf bepalen hoe pittig of zout je het geheel maakt! Dit marinade recept is trouwens niet alleen geschikt om kipsaté te maken. Ik gebruik hem ook regelmatig voor varkenssaté of sateetjes met tofu, tempé of groente!

Uitgelichte ingrediënten

Omdat smaak heel persoonlijk is en iedereen de marinade net weer even anders maakt, dacht ik dat het wel een goed idee was om een aantal recepten iets meer toe te lichten en uit te leggen waarom ik een ingrediënt toevoeg en hoe je deze kunt vervangen.

Ketjap

Voor een lekkere ketjap smaak is dit natuurlijk een onmisbaar ingrediënt, maar er zijn zo veel verschillende soorten dat ik me voor kan stellen dat je door de bomen het bos niet ziet. Zelf gebruik ik altijd ketjap manis als ik saté marinade maak. Deze is bijna in elke supermarkt te koop en geeft een milde zoete smaak aan de marinade. Hou er wel rekening mee dat je dan misschien iets minder suiker of honing toevoegt. Zoute ketjap kan ook heel goed en dat vind ik als ik er bijvoorbeeld pindasaus bij serveer stiekem nog lekkerder!

Sambal

Ik kom vaak recepten tegen waarbij ze in plaats van sambal verse rode peper toevoegen. Omdat hier de barbecue meestal spontaan aan gaat en ik niet standaard rode pepers in huis heb, kies ik er altijd voor om een beetje sambal toe te voegen. Dat heeft trouwens ook als voordeel dat je heel makkelijk zelf kunt bepalen hoe pittig de marinade wordt! Ik gebruik meestal sambal olek, maar je kunt elke sambal gebruiken die je lekker vind.

Citroensap

Het citroensap heeft in dit recept voor saté marinade twee functies. Het geeft de marinade een iets frissere smaak en het zuur in het citroensap zorgt ervoor dat je vlees lekker mals blijft. Ik raad je wel aan om vers citroensap te gebruiken in plaats van sap uit een flesje. Dat laatste lijkt makkelijker, maar de smaak is een stuk minder!

Suiker

Het voelt vaak een beetje raar om suiker aan een hartig recept toe te voegen, maar de suiker zorgt ervoor dat je vlees een beetje karameliseert. Deze smaak versterk je door bruine basterdsuiker te gebruiken. Ik vervang de suiker ook wel eens door een beetje honing.

Veelgestelde vragen

Kan ik deze marinade ook gebruiken om varkens saté te maken?

Jazeker! Kipsaté is erg lekker, maar je kunt deze marinade ook gebruiken bij het marineren van varkenshaas en zelfs tofu of tempé.

Hoeveel vlees kan ik met dit recept marineren?

Dit recept is genoeg voor het marineren van ongeveer 500 gram vlees. Heb je meer nodig?? Je kunt dit recept heel makkelijk verdubbelen!

Saté marinade bewaren

Deze saté marinade kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren dan raad ik je aan om de marinade in te vriezen. Het is trouwens een goed idee om de marinade in ijsblokjeszakjes of bakjes te doen voor je het in de vriezer zet! Zo ontdooi je makkelijk de juiste hoeveelheid zonder de rest weg te gooien.

Je kunt ook het gemarineerde vlees rauw invriezen. Haal het vlees dan een paar uur voor je de sateetjes wilt bakken uit de vriezer en laat het langzaam ontdooien in de koelkast.

Meer BBQ gerechten

Recept

Saté marinade

Omdat er in de zomer bijna niets leuker is dan de barbecue aanzetten deel ik mijn go to recept voor saté marinade met jullie. Deze marinade is snel klaar, makkelijk en een stuk lekkerder dan een kant-en-klare mix!
Recept afdrukken
sate marinade in een blauwe schaal van boven
Voorbereidingstijd:5 minuten
Totale tijd:5 minuten

Benodigdheden

  • 1 schaaltje of mengkom

Ingrediënten

  • 6 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 kleine ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel zout
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • ½ theelepel koriander
  • 1 eetlepel olie

Instructies

  • Pers de knoflook en de citroen uit. Het is een goed idee om het citroensap even door een fijne zeef te gieten om te voorkomen dat er vruchtvlees in je marinade komt.
  • Snipper de ui fijn en doe alle ingrediënten voor de marinade in een schaaltje en roer het goed door elkaar.
  • Voeg het in blokjes gesneden vlees toe en laat het een paar uur in de marinade liggen voor je verder gaat.

Notities

Dit recept is genoeg voor het marineren van ongeveer 500 gram vlees.

Voedingswaarde

Calorieën: 76kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwitten: 3g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Natrium/Zout: 2092mg | Kalium: 123mg | Vezels: 1g | Suiker: 5g | Vitamine A: 2IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 20mg | Ijzer: 1mg
Porties: 4 personen
calorieën: 76kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.79 from 37 votes (36 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 reacties

  1. Oh deze marinade ga ik een keer maken. Volgens mij kun je deze ook prima gebruiken voor tempeh of tofu! Lijkt me heel smakelijk :-).