Surinaamse nasi is een makkelijk en kruidig rijst gerecht. Om je maaltijd helemaal af te maken serveer je er een lekkere salade en kip bij.

Ingrediënten
Rijst - net als nasi goreng uit Indonesië is Surinaamse nasi perfect om restjes rijst op te maken.
Ik gebruik het liefste basmati rijst als ik dit recept maak. Dit zijn lange korrels die niet te nat blijven tijdens het koken.
Ketjap en sojasaus - Net als Surinaamse bami maak je dit gerecht met ketjap en sojasaus. Dit geeft niet alleen de kenmerkende smaak aan de rijst, maar het zorgt ook voor een prachtige diepe kleur.
Ik gebruik ook altijd twee soorten ketjap. De combinatie van zoete en zoute ketjap vind ik lekkerder dan een soort dit kan natuurlijk wel!
Het is echt niet nodig om alleen voor dit gerecht een extra flesje in huis te halen.
Kip - als ik Surinaamse nasi maak voeg ik meestal ook kip toe. Dit hoeft niet maar het is wel erg lekker.
Je kunt natuurlijk kipfilet gebruiken, maar kippendijfilet is ook erg lekker! Dit vlees is wat malser en heeft wat meer smaak.
Kippendijtjes zijn vaak ook wat goedkoper wat dit gerecht erg geschikt maakt voor een kleiner budget.
Je kunt de kip ook vervangen door (gedroogde)garnalen of weg laten voor een vega variant.
Specerijen - kruiden en specerijen zijn onmisbaar in de Surinaamse keuken en kunnen natuurlijk ook in dit recept niet ontbreken.
Ik gebruik altijd gember en piment maar net als bij veel andere recepten bestaat er geen goede of verkeerde mix.
Voel je dus vrij om ze naar smaak aan te passen en je eigen recept te maken.
Trassie - trassie is een product dat gemaakt wordt met gefermenteerde garnalen. Dit klinkt niet heel smakelijk, maar geloof me het voegt onwijs vel smaak toe.
Bouillon - meestal worden er Maggieblokjes gebruikt bij het maken van dit gerecht. Dit zijn kleine bouillonblokjes die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.
Als je die niet in huis hebt werkt gewone tuinkruiden of kippenbouillon ook prima.
Bereidingswijze
Bij het maken van nasi is het belangrijk dat de rijst helemaal is afgekoeld voor je verder gaat. Daarom begin je altijd met het koken van de rijst.
Breng een ruime pan met water aan de kook en kook helemaal gaar. Giet de rijst af en laat de rijst goed afkoelen.
Snipper de ui en de knoflook en pers de knoflook uit. Als je verse gember gebruikt kun je die raspen of in plakjes snijden.
Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zien en voeg dan de specerijen en de gember toe. Bak het even mee voor je de kip toevoegt.
Zodra de kip gaar is kun je de rijst en de ketjap toevoegen. Schep alles goed om en breng het geheel op smaak met peper en zout. Je kunt ook nog wat ketjap toevoegen.
Serveer de nasi bijvoorbeeld met wat zoet zure komkommer, gebakken banaan of ei.
Benodigdheden
Om Surinaamse nasi te maken heb je een ruimte kookpan, een hapjespan en eventueel een weegschaal nodig.
De weegschaal is niet per se nodig maar kan handig zijn om de rijst af te wegen.
Bewaar tips
Net gemaakt is het natuurlijk het allerlekkerst, maar Surinaamse nasi blijft ongeveer 5 dagen goed als je het in de koelkast bewaard.
Invriezen kan natuurlijk ook! Verdeel de afgekoelde rijst voor het invriezen over diepvrieszakjes. Op deze manier kun je het zeker zes maanden bewaren.
Laat de rijst voor gebruik langzaam in de koelkast ontdooien.
Opwarmen gaat het beste in een pan op het fornuis of in de magnetron.
Als de rijst wat droog is geworden kun je tijdens het opwarmen een beetje water toevoegen.
Meer makkelijke rijst gerechten
Recept
Surinaamse nasi
Surinaamse nasi is een makkelijk en kruidig rijst gerecht. Om je maaltijd helemaal af te maken serveer je er een lekkere salade en kip bij.
Ingrediënten
- 400 gram rijst
- 300 gram kipfilet
- 1 ui
- 4 knoflook
- 4 maggie blokjes
- 1 cm verse gember
- 3 eetlepels ketjap asin
- 2 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel trassi
- ½ theelepel piment
- ½ theelepel zwarte peper
- ¼ theelepel zout
Bereidingswijze
- Breng een ruime pan met water aan de kook en kook helemaal gaar. Giet de rijst af en laat de rijst goed afkoelen.
- Snipper de ui en de knoflook en pers de knoflook uit. Als je verse gember gebruikt kun je die raspen of in plakjes snijden.
- Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zien en voeg dan de specerijen en de gember toe. Bak het even mee voor je de kip toevoegt.
- Zodra de kip gaar is kun je de rijst en de ketjap toevoegen. Schep alles goed om en breng het geheel op smaak met peper en zout. Je kunt ook nog wat ketjap toevoegen.
- Serveer de nasi bijvoorbeeld met wat zoet zure komkommer, gebakken banaan of ei.
Leny zegt
Het was hééééérlijk !!!!
Maayke zegt
Hoi Leny. Wat fijn om te horen!