Speculaas brokken

Speculaas brokken

Hoe ik ook mijn best doe om de verleiding van pepernoten en alle andere sinterklaas lekkernijen te weerstaan geef ik eind november meestal toch weer toe. Vooral speculaas kan ik nooit laten staan. Zeker niet als het vers uit de oven komt en het hele huis er naar ruikt.

Speculaas is een koekje dat in Nederland, net als pepernoten en banketletters, veel word gegeten rond Sinterklaas. Ook in Duitsland is dit koekje erg populair. In België hebben ze een vergelijkbaar koekje, speculoos, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit niet hetzelfde als speculaas. Speculoos of biscoff zoals ze het in Amerika noemen bevat minder of zelfs geen kruiden.

Speculaaskruiden

Waar komt speculaas vandaan?

De VOC veroverde halverwege de 17e eeuw het monopolie op de handel in Kruidnagel, foelie en nootmuskaat van de Portugezen. Amsterdam werd de DE opslag plaats van specerijen en vanuit deze pakhuizen werden de specerijen verder verspreid over Europa. In veel kookboeken uit die tijd staat ook omschreven dat je o.a. die kruiden alleen via Nederland kan krijgen. Dit bleef zo tot een fransman in 1770 stekjes wist te bemachtigen en naar het Mauritius wist te smokkelen. Het duurde nog wel even voor deze stekjes ook echt iets opleverde maar aan het begin van de 19e eeuw werd het monopolie van Nederland doorbroken.

Veel van deze specerijen vormen de basis van de speculaas kruiden. Omdat sinds de 17e eeuw in steeds grotere getallen kruiden Nederland binnenkwamen zakte de prijs en konden meer mensen specerijen kopen. Het is dan ook niet zo gek dat ook bakkers steeds meer gingen experimenteren in hun baksels. De eerste recepten en schilderijen met speculaas en pepernoten komen ook uit deze tijd.

Speculaas brokken heel

Elke bakker had in die tijd, en nu nog!, een eigen geheime recept voor speculaas kruiden. Bakkers maakte voor het maken van speculaas gebruik van speciale speculaasplanken. Deze werden gesneden uit het hout van fruitbomen.

Je kan het deeg voor speculaas meteen gebruiken maar het lekkerst is het als je het deeg minstens een uur laat rusten.

PS: Het is ook erg leuk om pepernoten of speculaas samen met kinderen te maken!

Print

Speculaas brokken

0,0 rating
 • V
 • Difficulty:Easy

Nutrition per portion

Ingredients
 • 300g bloem + 1 tl bakpoeder of 300 g zelfrijzend bakmeel
 • 100 g boter
 • 180 g bruine basterdsuiker
 • 3 eetl speculaas kruiden
 • 1-2 eetl melk
 • 1 ei om te bestrijken
 • Halve amandelen om te decoreren.
Method
 1. Doe de bloem + bakpoeder of zelfrijzend bakmeel, boter, melk, suiker en speculaaskruiden in een mengkom en snij de boter met twee messen tot kruimeld.
 2. Kneed dit tot een stevig deeg. Als je deeg te droog is kan je nog een klein beetje melk toevoegen.
 3. Speculaas is het lekkerst als je het deeg een nacht in de koelkast legt maar je kan het ook meteen gebruiken.
 4. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik.
 5. Bestrijk de speculaas met ei en decoreer met halve amandelen.
 6. Strijk hier nog een dun laagje ei over en bak de speculaas ongeveer 30 minuten op 170 graden.
 7. Laat de speculaas een beetje afkoelen en breek het in stukken.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

2 comments

 1. Astrid

  Hallo!!
  Ik ga deze zo maken en vroeg mij af of ik dit deeg ook in kan vriezen! Ervaring mee?
  Groeten Astrid

  Beantwoorden

  1. Maayke

   Hoi Astrid!
   Wat leuk! Zijn de speculaas brokken goed gelukt? Je kan dit deeg heel goed invriezen! In een diepvrieszakje kan je het deeg ongeveer 3 maanden bewaren.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to Recipe