Tomatenjam

Tomatenjam is een kruidige jam die erg lekker is tijdens het ontbijt of bij een kaasplankje. Je maakt deze jam met verse tomaten, bruine suiker, citroensap en specerijen zoals gember.

tomatenjam in een zwart schaaltje

Misschien is tomatenjam niet het eerste recept waar je aan denkt als je zelf jam wilt maken, maar het is echt heel erg lekker.

Door de tomaten langzaam te laten pruttelen karameliseren de suikers die van nature in de tomaten voorkomen tot een heerlijke kruidige jam.

Zeker in juli en augustus wanneer de tomaten op hun best zijn is het een goed idee om dit recept te maken. In die maanden krijgen ze volop zon en dat proef je.

Tomaten zijn dan ook vaak in de aanbieding of misschien heb je zelf wel tomatenplantjes in de tuin staan!

Net als baconjam is dit recept ook erg leuk om te maken voor Vaderdag. Serveer het dan met een tosti geitenkaas of een uiensoep.

Tomatenjam is ook lekker bij een kaasplank, vooral als je van plan bent om er geitenkaas of parmaham bij te serveren.

Ik vind het ook lekker bij een uitgebreid ontbijt. Smeer het bijvoorbeeld op een cracker met kaas of avocado of verdeel een beetje over roerei.

Direct naar

Ingrediënten

Tomaten - je kunt eigenlijk elke tomaat wel omtoveren tot tomatenjam, maar sommige soorten zijn net iets lekkerder. Neem liever een soort dat van zichzelf al iets zoeter is zoals pruimtomaten of cherrytomaatjes.

Gewone tomaten of trostomaten hebben vaak wat minder smaak. Je zou de tomaten zelfs kunnen vervangen door tomatenblokjes uit blik maar vers is wel het lekkerst.

Suiker - de bruine basterdsuiker geeft een lichte karamel smaak aan de tomatenjam. Het enige nadeel van het maken van jam met gewone suiker is dat er minder pectine in de jam zit en het daardoor soms niet goed wil opstijven.

Net als bij het maken van bramenjam kun je naast gewone suiker ook speciale geleisuiker gebruiken. Het voordeel hiervan is dat er een beetje pectine aan toe is gevoegd waardoor je zeker weet dat je jam stijf wordt.

Kruiden - je kunt ze weglaten, maar door het toevoegen van specerijen zoals gember, kaneel of tijm krijgt de jam een rijkere smaak.

In dit recept gebruik ik gember en tijm omdat ik daar zelf gek op ben maar probeer ook eens wat anders. Rozemarijn en basilicum is ook heel lekker of kaneel, gember en kruidnagel.

Citroensap - omdat citrusvruchten veel pectine bevatten helpt het citroensap bij het opstijven van de tomatenjam. Als je geleisuiker gebruikt, kun je het sap weglaten.

Benodigdheden

  • Een grote pan met een dikke bodem en een houten lepel om de jam te maken.
  • Snijplank met een scherp mesje om de tomaten in stukken te snijden.
  • Een weegschaal.
  • Lege jampotjes. Je kunt deze nieuw kopen of gebruik oude lege jampotjes. Kijk dan wel goed of het deksel nog helemaal goed is.
  • Er zijn ook speciale jamtrechters te koop. Deze hebben een brede onderkant waardoor je de potjes makkelijk kan vullen. Ze zijn erg handig, maar niet per se nodig.

Bewaar tips

Geopend kun je de jam ongeveer een week in de koelkast bewaren.

Omdat de houdbaarheid van zelfgemaakte jam onder andere afhangt van hoe schoon je potjes waren is het belangrijk om te ruiken of proeven of het nog goed is.

Tomatenjam van boven

Meer lekkere ontbijt recepten

Recept

Tomatenjam

Tomatenjam is een kruidige jam die erg lekker is tijdens het ontbijt of op bij een kaasplankje. Je maakt deze jam met verse tomaten, bruine suiker, citroensap en specerijen zoals gember.
Recept afdrukken
Tomatenjam in een zwarte kom van boven.
Voorbereidingstijd:5 minuten
Bereidingstijd:45 minuten
Totale tijd:50 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram tomaten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 cm verse gember geraspt
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel tijm
  • ¼ theelepel chili vlokken *optioneel
  • 80 gram bruine basterdsuiker

Instructies

  • Kook de jampotjes uit en laat ze op een schone theedoek drogen.
  • Snijdt de tomaten in vier stukken of halveer ze als je kleine tomaten gebruikt.
  • Doe de tomaten samen met de specerijen, de suiker, het zout en het citroensap in een ruime pan met dikke bodem en laat het pruttelen tot de tomaten zacht worden.
  • Zet het vuur laag en blijf roeren en laat de tomaten pruttelen tot het dikker wordt.
  • Zet het vuur uit en giet de jam voorzichtig in de schone jampotjes. Doe de deksels er op en zet de potjes een paar minuten op zijn op. Zo trekken ze vacuüm en dat is belangrijk als je de jam wilt bewaren.
  • Na een paar minuten kun je de potjes rechtop zetten en laat je ze helemaal afkoelen.

Voedingswaarde

Portie: 1g | Calorieën: 397kcal | Koolhydraten: 99g | Eiwitten: 5g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.2g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.2g | Natrium/Zout: 439mg | Kalium: 1306mg | Vezels: 6g | Suiker: 91g | Vitamine A: 4258IU | Vitamine C: 69mg | Calcium: 127mg | Ijzer: 3mg
Porties: 1 jampotje van 250 ml
calorieën: 397kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.69 from 19 votes (18 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Eén reactie