Kerstboom breekbrood is een makkelijk brood recept met kruidenboter en geraspte kaas. In deze post laat ik je stap voor stap zien hoe je dit makkelijke brood helemaal zelf maakt.

Breekbrood is superleuk om te serveren tijdens het kerstontbijt of lunch en als bijgerecht tijdens het kerstdiner. Je kunt ze natuurlijk kant-en-klaar op tafel zetten, maar voor mij is kerst het moment om eens flink uit te pakken en het helemaal zelf maken. En eerlijk is eerlijk brood dat je zelf bakt, is toch veel lekkerder?
Hoe maak je een kerstboom breekbrood
Als je al wat ervaring hebt met het bakken van brood spreekt het natuurlijk voor zich, maar ik wil toch een paar tips delen voor het maken van het lekkerste brood.
Om te beginnen is het erg belangrijk dat je lauwwarm water gebruikt. Door de warmte activeer je de gist het beste en krijg je een lekker luchtig brood. Maak het water ook weer niet te heet, want daar houdt de gist ook niet van.
Het is misschien verleidelijk om het zout weg te laten. Dat kan natuurlijk wel, maar je brood is dan wel een stuk minder lekker. Zout zorgt er namelijk voor dat het brood smaak krijgt, de structuur beter is en het helpt om er voor te zorgen dat het een lekker knapperig korstje krijgt.

Let er ook op dat je het deeg lang genoeg kneedt. In de meeste brood recepten staat dat je brooddeeg 10 minuten moet kneden en dat klopt meestal, maar soms heeft een deeg net wat meer tijd nodig. Controleer dus altijd even of je deeg lekker soepel is en langzaam terugveert als je er zacht op drukt.
Verder is het echt heel belangrijk dat je het deeg laat rijzen. Tijdens het rijzen vormen er luchtbellen in het deeg wat je kerstboom breekbrood heerlijk zacht en luchtig maakt. Vorm er na de eerste keer rijzen 30 kleine bolletjes van die je zoals op de foto hierboven in een kerstboom vorm legt. Bedek het brood dan nog met een vochtige theedoek of folie en laat het nog 30 minuten rusten voor het best resultaat.
Bewaar tips
Vers brood kun je het beste goed afgesloten op kamertemperatuur bewaren. Op deze manier blijft het zeker een paar dagen goed. Leg het niet in de koelkast, want dan droogt het sneller uit.
Je kunt het brood ook invriezen. Hierin heb je twee opties. De eerste optie is het brood maken, maar niet helemaal gaar te bakken en na het ontdooien het brood nog even in de oven te leggen tot het helemaal gaar is en een mooie goudbruine kleur heeft. Je kunt het kerstbrood ook na het bakken invriezen om later te ontdooien en eventueel nog op te warmen.
Meer lekkere brood recepten
Recept
Kerstboom breekbrood

Benodigdheden
- 1 bakpapier
- 1 mengkom
- 1 keukenweegschaal
Ingrediënten
- 500 gram patent bloem
- 1 zakje gist
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 300 ml water lauw
- 30 gram kruidenboter gesmolten
- 40 gram geraspte kaas
Instructies
- Doe de bloem samen met de suiker, het gist en het zout in een ruime mengkom. Zorg ervoor dat het zout niet in de buurt ligt van het gist want dat vermindert de werking.
- Giet het lauw warme water erbij en kneed het even door tot een grof deeg.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplek en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot je een zacht en soepel deeg hebt.
- Doe het deeg weer in de mengkom en dek de kom af met een theedoek of folie.
- Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Haal het deeg uit de mengkom en kneed het even snel door.
- Verdeel het deeg in 30 stukjes en vorm er kleine balletjes van.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de deegballetjes er in kerstboom vorm op. Zorg ervoor dat er een klein beetje ruimte tussen de balletjes zit omdat ze nog gaan rijzen.
- Bedek het deeg met folie en laat het nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en smelt de kruidenboter in een steelpan op het fornuis of in de magnetron.
- Smeer de gesmolten kruidenboter op het brood en bestrooi het met de geraspte kaas.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak het kerstboom breekbrood in ongeveer 20 minuten gaar.
- Haal het brood uit de oven en laat even afkoelen voor je het op een serveerplank legt.
Notities
- Je kunt dit brood zowel warm als koud eten.
- Kruidenboter is erg lekker, maar je kunt natuurlijk ook variëren met andere smaken.



