Zelf knoflooksaus maken doe je met verse knoflook en Griekse yoghurt of kwark. Deze romige saus is erg lekker bij shoarma en natuurlijk bij een barbecue!

Knoflooksaus is over de hele wereld erg populair. In Griekenland wordt bij souvlaki vaak tzatziki geserveerd. Tzatziki wordt gemaakt met komkommer en net als deze saus is yoghurt de basis. Minder bekend maar zeker niet minder lekker zijn aioli en toum. Beide worden net als mayonaise gemaakt met olie.
Voor dit knoflooksaus recept gebruik ik Griekse yoghurt of kwark. Omdat deze wat dikker zijn wordt de saus nog romiger! Wil je de knoflooksaus nog iets gezonder maken? Vervang dan de mayonaise door halvanaise.
Direct naar
Ingrediënten
- Knoflook - geperste knoflook geeft het beste resultaat voor deze saus maar je zou de knoflook eventueel ook heel fijn kunnen snijden.
- Bieslook - verse bieslook geeft een frisse smaak aan de saus. Je zou ook gedroogde bieslook kunnen gebruiken. Neem dan ongeveer de helft.
- Citroensap - voor het allerlekkerste resultaat gebruik je vers citroensap.
- Suiker - in dit recept gaat ook een klein beetje suiker. Je zou de suiker ook kunnen vervangen door een klein kneepje honing naar smaak.
Hoe maak je Knoflooksaus
- Doe de Griekse yoghurt in een kom en voeg hier het citroensap, de mayonaise en de bieslook aan toe.
- Pers de teentjes knoflook uit en roer ze door het yoghurt.
- Breng de knoflooksaus op smaak met een beetje zwarte peper en zout en voeg eventueel nog wat knoflook toe.
Tip: andere kruiden zoals dikke en peterselie zijn ook erg lekker!
Wat heb je nog meer nodig
- Een knoflookpers.
- Schaaltjes om de saus in te serveren.
- Mengkom.
- Het is ook handig om een citruspers te hebben.
Zelfgemaakte knoflooksaus bewaren
Koelkast: In de koelkast blijft zelfgemaakte knoflooksaus ongeveer een week goed. Zorg er wel voor dat je het goed afsluit want anders ruikt de volgende dag alles naar knoflook!
Helaas is deze saus minder geschikt om in te vriezen.
Recept
Knoflooksaus
Ingrediënten
- 200 gram Griekse yoghurt
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel vers citroensap
- 3-4 teentjes knoflook
- ½ eetlepel bieslook
- Zout
- Peper
- 1 theelepel suiker
Instructies
- Doe de Griekse yoghurt in een kom en voeg hier het citroensap, de mayonaise en de bieslook aan toe.
- Per de knoflookteentjes uit en roer ze door het yoghurt-mengsel.
- Breng de knoflooksaus op smaak met wat peper en zout en voeg eventueel nog wat knoflook toe.
Notities
- Tip voor knoflook: Hoe sterker je de knoflooksmaak wilt, hoe meer je moet persen of hakken. Als je de smaak milder wilt, kun je de knoflook lichtje verwarmen voordat je hem toevoegt (maar niet te veel, anders verliest het zijn frisse kick).
- Verander de kruiden: Probeer andere verse kruiden zoals peterselie, dille of zelfs een beetje munt voor een verrassende twist. Als je van pittig houdt, voeg dan wat cayennepeper of chilivlokken toe.
- Maak het van tevoren: Als je de saus van tevoren maakt, laat het dan minstens een uur in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Bewaren: Bewaar de saus in een luchtdichte container in de koelkast. Hij blijft zo 3-4 dagen goed.
Echt lekker dit. Ik heb het voor mijzelf ietsje verantwoorder gemaakt omdat ik hartpatient ben. Dus Griekse yoghurt 0% vet genomen. Remia fritessaus Zero Sugar, en gezoet met Berkensuiker.
Voor de extra pit heb ik (lekker veel) gehakte lenteuitjes genomen ipv bieslook.
De smaak zal waarschijnlijk wat anders zijn dan het originele recept, maar het is een goede basis, en voor mij smaakte het superlekker!
Bedankt voor je berichtje! Ik maak deze knoflooksaus zelf ook regelmatig met iets gezondere ingrediënten. Het toevoegen van bosuitjes klinkt erg lekker dat ga ik zeker een keer proberen.