Zelf oliebollen bakken is bij veel mensen iets wat ze elk jaar doen en met dit recept bak ook jij de perfecte oliebol. Dit is een basis recept, maar daarmee kun je eindeloos variëren door er bijvoorbeeld krenten en rozijnen of fijngesneden stukjes appel aan toe te voegen.

Ik bak ze zelf ook elk jaar. Niet in de tuin trouwens, maar gewoon binnen bij een open raam. De geur neem ik maar voor lief. Toen ik nog thuis woonde, bakte mijn vader en ik ze altijd samen, dus gelukkig voor jullie heb ik behoorlijk wat ervaring met het bakken van de perfecte oliebol en kan ik nu al mijn kennis met jullie delen!
Zo kan ook jij zelf oliebollen bakken
Je begint natuurlijk met het maken van het oliebollenbeslag. Doe hiervoor alle ingrediënten in een grote mengkom of schone emmer en mix het beslag met een handmixer goed door elkaar tot je een glad en luchtig beslag hebt. Dit kan wel 10 minuten duren. Voor zachte, luchtige oliebollen is het belangrijk dat je lang genoeg mixt, dus ondanks dat je het prima met een garde kunt doen raad ik dat niet aan.
Vervolgens laat je het beslag op een warme plek rijzen. Het duurt meestal een uur voor het in volume is verdubbeld, maar het kan als je kamer vrij koud is best wat langer duren. Ik zet mijn beslagkom daarom altijd vlak bij een kachel. Als je een oven met rijs functie hebt, is dat ook perfect om het beslag mee te laten rijzen.
Als het beslag verdubbeld is is het tijd om te gaan bakken! Verwarm je frituurpan tot 180 graden en dip je lepels in de olie voor je het beslag uit de kom schept.
Schep een paar hoopjes oliebollenbeslag in de hete olie en bak ze ongeveer 7 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Het is meestal niet nodig om ze te keren want als de ene kant gaar is draaien ze als het goed is vanzelf om. Schep de oliebollen uit de pan en laat ze in een schaal met wat keukenpapier goed uitlekken.
Tip: Als je je lepels even in de olie dipt voorkom je dat je beslag aan je lepels blijft plakken.
Je kunt ook oliebollen bakken in een pan
Ik bak ze altijd in een frituurpan. Dat is lekker makkelijk omdat je de olie niet in de gaten hoeft te houden en ik vind hete olie op het fornuis toch altijd een beetje eng, maar oliebollen bakken in een pan kan wel.
Zet hiervoor een grote braadpan of andere pan met een dikke bodem op het fornuis en doe daar de olie samen met een thermometer in. Zet het vuur niet te hoog omdat je de olie snel te heet maakt. Zodra de olie op temperatuur is, kun je het recept weer volgen. Je kunt de temperatuur trouwens ook meten door een stukje brood in de olie te doen. Komt het korstje bubbelend boven? Dan is de olie klaar voor het bakken van oliebollen.
Wat is een lekkere vulling voor mijn oliebollen
Een bekende variant is natuurlijk de krentenbol. Hiervoor voeg je een mix van rozijnen en krenten aan het beslag toe, maar dat is niet de enige vulling. Het is namelijk ook erg lekker om ander gedroogd fruit zoals gedroogde appel, cranberry's of in stukjes gesneden gedroogde abrikozen toe te voegen.
Ben je een echte zoetekauw snij dan eens een appel in kleine stukjes en meng deze met wat kaneel door het beslag voor je het laat rijzen. Als je de oliebollen dan in plaats van poedersuiker eens met kaneelsuiker bestrooit, heb je heerlijke appeltaart oliebollen.
Andere zoete vullingen zoals stukjes chocolade, sukade, Oreo's, stroopwafel of andere harde vruchten zijn ook erg leuk.
Of probeer eens een hartige oliebol. Ik vind de combinatie van kaas en kleine stukjes bacon of een Italiaanse oliebol met zongedroogde tomaten, Italiaanse kruiden en mozzarella erg lekker.
Je kunt ze ook na het bakken vullen met banketbakkersroom of slagroom. Dit kan naturel slagroom zijn, maar chocolade slagroom of kaneel slagroom maakt ze extra speciaal.
Wil je wel iets speciaals maken, maar vind je room niet zo lekker? Dip ze dan eens in wat gesmolten chocolade.
Mijn tips voor het bakken van de perfecte oliebollen
- Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint. Zo gaat het mengen makkelijker en omdat alles al een beetje warm is kan het gist beter zijn werk doen.
- Hete olie voorkomt dat je oliebollen te vet worden.
- Voor lekkere luchtige oliebollen is het belangrijk dat je het beslag goed laat rijzen. Omdat veel van jullie buiten of in de schuur bakken is een goed idee om het beslag binnen op een warmte plek te laten staan tot je klaar bent om te bakken.
- Dit is een basisrecept dus probeer vooral eens je favoriete vulling aan het beslag toe te voegen.
- Dip je lepels even in de olie. Zo voorkom je dat het beslag aan je lepels blijft plakken. Herhaal dit elke keer als je een nieuwe lichting oliebollen in de olie schept.
- Bak niet te veel oliebollen tegelijk. Hierdoor zakt de temperatuur van de olie te snel en krijg je vette oliebollen.
Welke olie is het beste om oliebollen te bakken?
De beste olie voor het bakken van oliebollen is zonnebloemolie of arachideolie. Oliebollen bak je op een hoge temperatuur dus het is belangrijk dat je olie dat aan kan. Een ander punt waar je rekening mee moet houden en waarom ik vooral zonnebloemolie erg fijn vind, is dat het een neutrale smaak heeft en dat het geen vette laag achterlaat. Niemand zit toch te wachten op een oliebol waar een laagje uitgehard frituurvet op zit.
Oliebollen bewaren en opwarmen
Buiten de koelkast kun je oliebollen prima twee tot drie dagen bewaren voor ze niet lekker meer zijn. Ik leg ze zelf nooit in de koelkast omdat ze daar sneller uitdrogen. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze ook invriezen. In de vriezer blijven ze ongeveer drie tot zes maanden goed.
Om ze weer op te warmen kun je ze het beste in een voorverwarmde oven leggen tot ze weer lekker warm zijn. In de magnetron kan ook, maar dan blijven ze wel wat slapper. In de oven krijgen de oliebollen namelijk weer een knapperige buitenkant.
Het is trouwens ook leuk om overgebleven oliebollen te gebruiken om wentelteefjes van te maken of verwerk ze in een broodpudding met vanillesaus!
Meer lekkere recepten voor oud en nieuw
Recept
Oliebollen bakken
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1 zakje gist
- 2 eetlepels suiker
- ¼ tl zout
- 500 ml lauwwarm water of melk
- 1 ei *deze kun je ook weglaten
- 2 liter zonnebloemolie *Dit hangt af van de pan die je gebruikt.
Instructies
- Doe de bloem samen met de gist, suiker en het zout in een kom en meng het goed door elkaar.
- Voeg het ei en de melk toe en meng dit met een handmixer met deeghaken tot een soepel deeg.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plek ongeveer 45-60 minuten rijzen. Het beslag is klaar om te bakken als het ongeveer in volume is verdubbeld.
- Zet de frituurpan klaar en verwarm deze tot 180 °C.
- Dip je lepels of ijslepel even in de hete olie en schep wat beslag uit de kom.
- Laat het oliebollenbeslag voorzichtig in de hete olie zakken en bak de oliebol ongeveer 4 minuten aan een kant goudbruin. Als het goed is draaien ze vanzelf om na 2-3 minuten.
- Schep de oliebollen met een schuimspaan of het frituurmandje uit de pan en laat de oliebollen uitlekken op wat keukenpapier.
- Herhaal stap 5 en 6 tot al het beslag op is.