Appeltaart Recept: De Traditionele Hollandse Appeltaart

Er gaat niets boven de geur van een versgebakken appeltaart die door je huis waait. Dit oud-Hollandse appeltaart recept is precies zoals oma hem maakte: eenvoudig, met een knapperige korst en een heerlijke appelvulling.

Versgebakken appeltaart met een gouden krokante korst en een heerlijke appelvulling.

Waarom je dit weekend dit appeltaart recept wilt maken

  • Deze oud-Hollandse appeltaart is perfect voor bij de koffie. Wat is er nu gezelliger dan een kop koffie met appeltaart en slagroom of vanille-ijs?
  • Het is heel makkelijk om te doen en je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig.
  • Kinderen vinden het erg leuk om te helpen bij het maken van appeltaart. Laat ze bijvoorbeeld de ingrediënten wegen of de slangetjes voor de bovenkant maken!
  • Het is een van de meest nostalgische recepten op mijn website. Dit is namelijk precies hoe mijn oma hem maakte en hoe mijn zusje en ik het hebben geleerd.

Wat is de beste appel voor appeltaart?

Niet elke appel is geschikt voor appeltaart. Je wilt appels die stevig blijven tijdens het bakken en die een goede balans hebben tussen zoet en zuur. Het is dus belangrijk om een appel te kiezen die niet tot moes gekookt wordt tijdens het bakken.

De Goudrenet is de klassieker en wordt vaak gebruikt, maar ook Elstar of Jonagold doen het goed. Ze geven minder vocht af waardoor je minder kans hebt op een natte bodem. Hier leg ik later nog iets meer over uit! Heb je liever een iets minder zoete appeltaart?? Je kunt een deel van de appels ook vervangen door Garant Smith.

Ingrediënten

Bloem: Voor het maken van een oud-Hollandse appeltaart kun je het beste tarwebroden gebruiken. Deze soort bevat niet te veel gluten waardoor de kost lekker knapperig wordt, maar bij de appels heerlijk zacht blijft. Heb je geen gewone bloem in huis dan kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken. Hou er dan wel rekening mee dat door het toegevoegde bakpoeder je taart iets brosser wordt dan met bloem.

Boter: Voor een rijke, romige smaak heb je natuurlijk boter nodig. Omdat we ook zout toevoegen is het belangrijk om ongezouten roomboter te gebruiken. Heb je alleen gezouten boter dan laat je het zout gewoon weg. Wist je dat je ook heel makkelijk zelf boter kunt maken met slagroom?

Het is ook mogelijk om het appeltaart deeg met margarine of een plantaardige boter te maken. Dat is vooral fijn als je liever vegan of lactosevrij eet. Je proeft het verschil wel, maar ik vind dat zelf niet zo erg.

Suiker: Ik gebruik eigenlijk altijd kristalsuiker als ik appeltaart maak. Dit heb ik altijd in huis en werkt prima. Als je van vanille houdt, zou je ook een deel van de suiker door vanillesuiker kunnen vervangen.

Rozijnen: Het was je misschien al opgevallen, maar in dit recept voor appeltaart kom je geen krenten of rozijnen tegen. De reden hiervoor is dat ik dat echt niet lekker vind.

Mocht je hier nu wel gek op zijn voeg dan samen met de suiker ongeveer 60 gram krenten aan de appels toe. In veel oude recepten voegen ze ook citroenrasp, nootmuskaat of gember toe. Dat vind ik zelf ook erg lekker.

Waarom strooi je paneermeel op de bodem van appeltaart deeg?

In appels zit vrij veel vocht en dat komt er tijdens het bakken uit. Dat geeft de taart veel smaak maar het kan er ook voor zorgen dat de bodem van je appeltaart te nat wordt en daardoor erg zacht blijft. Dit kun je deels voorkomen door op de bodem van de taart een laagje havervlokken, paneermeel of custardpoeder te strooien. Deze ingrediënten neemt namelijk goed het appelsap op waardoor de bodem ook goed kan garen.

Het is trouwens zo dat hoe kleiner je de appelblokjes maakt hoe meer vocht er vrij komt dus je kunt ook proberen om je appelblokjes iets groter te maken.

Hoe maak je appeltaart

Het appeltaart deeg

Het maken van appeltaart deeg.

Voor het maken van appeltaart deeg begin je altijd door de bloem, suiker en het zout in een mengkom even door elkaar te roeren. Dit zorgt ervoor dat alles goed verdeeld is voor je de boter er bij doet. Voeg dan de boter toe en kneed het goed door tot je het naar je aanrecht kunt verplaatsen.

Appeltaart deeg in een bal vorm.

Kneed het deeg goed door tot je een mooi en glad deeg hebt. Het deeg is klaar als je het makkelijk kunt bewerken en je geen stukjes boter meer ziet. Soms is het door de warmte van je handen te zacht geworden dan kun je het in wat vershoudfolie wikkelen en een half uurtje in de koelkast laten opstijven.

De appeltaart vulling

Appelblokjes met kaneel in een taartbodem.

Als je deeg in de koelkast ligt heb je mooi de tijd om de appels te schillen en in blokjes te snijden. Ik maag mijn blokjes ongeveer 1,5 cm zodat ze nog een beetje stevig zijn, maar hoe groot je ze maakt of dat je ze liever in plakjes snijdt, is helemaal aan jou. Rol als je klaar bent ⅔ van het deeg uit om de bodem te bekleden en doe hier de appels in.

In elkaar zetten en de appeltaart bakken

Ongebakken appels in deeg voor oud-Hollandse appeltaart.

Het overige deeg gebruik je om de taart af te werken. Je kunt hiervoor het deeg uitrollen en hier linten uit snijden of je kunt er met de hand slangetjes van maken. Leg ze in ruit patroon op de taart en bestrijk ze met een losgeklopt ei of wat melk voor wat extra kleur.

Appeltaart die wordt aangesneden.

Na het bakken is het belangrijk dat je de taart bijna helemaal lat afkoelen voor je hem aansnijdt. Net uit de oven is de boter nog erg zacht en heb je dus een grote kans dat je taart uit elkaar valt. Als je je taart liever warm eet, is het dus een beter idee om hem weer even op te warmen.

Mijn tip voor het bakken van de lekkerste appeltaart

  • Strooi wat paneermeel of havervlokken over de bodem van de appeltaart om een zachte bodem te voorkomen.
  • Voeg wat nootjes of gedroogde vruchten toe aan de appelvulling!
  • Kun je niet tegen eieren? Dan kun je het ei gewoon weglaten. Het kan zijn dat je een klein beetje melk moet toevoegen en gebruik wat melk om de taart mee te bestrijken.
  • Serveer de appeltaart met wat slagroom of vanille-ijs voor een echte klassieker.
  • Smeer wat verwarmde (abrikozen) jam op de taart als hij nog warm is voor extra glans.
  • Om er voor te zorgen dat er minder vocht in de appels zit kun je de appels samen met de suiker ook even apart zetten. De suiker zorgt ervoor dat het sap uit de appels komt wat dan dus niet meer in je taartbodem lekt. Op deze manier verliezen de appels vaak wel wat meer smaak dus is het soms nodig om wat meer kaneel toe te voegen.
  • Zet de oven niet te hoog. Je kunt de taart beter iets langer bakken dan te warm daar wordt hij snel droog van. Bak je appeltaart daarom nooit warmer dan 180 graden.
  • Voor een extra knapperige korst kun je er voor je de appeltaart in de oven zet wat kaneelsuiker over strooien. De suiker karameliseert in de oven waardoor er een heerlijk laagje op de taart komt die ook nog eens mooi glanst!

Hoe voorkom je een droge bodem?

Als je appeltaart erg droog is is dat natuurlijk erg balen, maar er is zeker iets wat je kunt proberen om dat de volgende keer te voorkomen. Een droge korst komt namelijk bijna altijd doordat je de taart te heet hebt gebakken. Het is daarom belangrijk dat je je taart nooit warmer bakt dan 180°C. Je kunt je appeltaart beter wat langer bakken dan de oven warmer zetten.

Serveer tips

Oma's appeltaart op een houten plank.

De appeltaart is natuurlijk lekker op zichzelf, maar je kunt de taart net iets extra's geven door er iets lekkers bij te serveren. Serveer het bijvoorbeeld met een flinke toef slagroom, een bolletje vanille-ijs of een beetje warme vanillesaus. Je in plaats van gewone slagroom ook kaneel slagroom nemen of strooi er voor het bakken ook wat kaneelsuiker over om de taart wat specialer te maken.

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom je een natte bodem?

Om een natte bodem te voorkomen, kun je een beetje paneermeel of haver vlokken over de bodem strooien voordat je de appelvulling toevoegt. Dit neemt het overtollige vocht op en zorgt er dus voor dat de bodem goed gaar kan worden.

Kan ik appeltaart van tevoren maken?

Ja, je kunt de appeltaart prima een dag van tevoren maken. Bewaar hem gewoon op kamertemperatuur en verwarm hem voor het serveren even op in de oven als je hem warm wilt serveren.

Hoe lang moet de appeltaart in de oven?

Meestal bak je de appeltaart zo'n 45 tot 60 minuten op 180°C, maar houdt de taart goed in de gaten! De korst moet goudbruin zijn en de appels zacht. Gaat het te snel dan kun je de taart afdekken met wat aluminiumfolie.

Hoe bewaar je een zelfgemaakte appeltaart

Appeltaart kun je het beste op kamertemperatuur bewaren. Goed afgedekt blijft hij zo ongeveer drie dagen goed. Invriezen kan ook! Wikkel de taart dan na het afkoelen in vershoudfolie voor je hem in de vriezer legt. Ingevroren blijft appeltaart tot drie maanden vers. Daarna kun je hem vast nog wel eten maar de smaak wordt dan snel minder.

Haal de taart ruim voor het serveren uit de vriezer om hem te tijd te geven om helemaal te ontdooien. De korst kan hierdoor wat zachter worden dus ik zet mijn appeltaart na ontdooien altijd even in de oven om weer lekker knapperig en warm te worden.

Meer lekkere appeltaart recepten

Recept

Oud-Hollands appeltaart recept

Er gaat niets boven de geur van een versgebakken appeltaart die door je huis waait. Dit oud-Hollandse appeltaart recept is precies zoals oma hem maakte: eenvoudig, met een knapperige korst en een heerlijke appelvulling.
Recept afdrukken
Versgebakken appeltaart met een gouden krokante korst en een heerlijke appelvulling.
Voorbereidingstijd:15 minuten
Bereidingstijd:1 uur
Deeg laten rusten:30 minuten
Totale tijd:1 uur 45 minuten

Benodigdheden

  • Beslagkom
  • 1 springvorm 22 cm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 140 gram suiker
  • 1 ei houdt ⅓ van het ei achter om de taart mee te bestrijken.
  • ½ theelepel zout

Voor de vulling

  • 5 appels fris zuur
  • 2 theelepel kaneel
  • 30 gram suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170℃.
  • Vet de springvorm in en bestuif met wat bloem.

Het deeg

  • Doe de bloem, zout, suiker, ⅔ van het ei en de boter in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
  • Neem ⅔ van het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een ronde lap van ongeveer ½ cm dik.
  • Doe de deeglap in de springvorm en druk deze licht aan. Zet de springvorm even aan de kant.

De appeltaart vulling

  • Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  • Meng de suiker en kaneel door de appels en schep ze in de springvorm.

In elkaar zetten en de appeltaart bakken

  • Rol het resterende deeg uit en snij hier reepjes uit.
  • Leg de reepjes op de appel, druk de randen aan en bestrijk de taart met ⅓ van het ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven 60 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.
  • Laat de taart even afkoelen voor je hem aansnijdt.

Notities

  • De beste appels voor appeltaart: Gebruik stevige, lichtzure appels zoals Goudreinetten of Elstar voor de perfecte balans tussen zoet en fris.
  • Hoe voorkom je een natte bodem: Bestrooi de bodem met paneermeel of fijngehakte amandelen voordat je de vulling toevoegt. Zo blijft je deeg knapperig!
  • Appeltaart bewaren & invriezen: Appeltaart blijft zo'n drie dagen goed. In de vriezer kun je de taart tot zes maanden bewaren.
  • Deeg vooruit maken: Het deeg kun je tot 2 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Ook invriezen is geen probleem.

Voedingswaarde

Calorieën: 389kcal | Koolhydraten: 57.7g | Eiwitten: 4.1g | Vet: 17.2g | Verzadigd vet: 10.5g | Cholesterol: 59mg | Natrium/Zout: 239mg | Vezels: 3.8g | Suiker: 30.7g
Porties: 10 personen
calorieën: 389kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 19 votes (19 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 reacties