Kabeljauw bakken

Kabeljauw bakken zonder dat hij helemaal uit elkaar valt, is niet moeilijk en met mijn tips lukt het ook bij jou elke keer. Serveer de vis met aardappelen en groente of leg de vis in een makkelijke marinade en serveer hem met een frisse salade voor een complete maaltijd.

Gebakken kabeljauw op een wit bord.

Kabeljauw is een zachte witte vis met een vrij neutrale smaak. Omdat de vis zo'n milde smaak heeft, kun je hen heel makkelijk in gerechten verwerken. Deze vissoort wordt daarom vaak gebruikt voor het maken van vissticks, lekkerbekjes of andere gepaneerde vis uit de supermarkt. Maar net als met alles begint een goed gerecht bij de basis en daarom leg ik je hier stap voor stap uit hoe ook jij elke keer een perfect stukje kabeljauwfilet op tafel zet.

Waar moet je op letten als je kabeljauw koopt?

Voor je begint met het bakken van de vis wil je er natuurlijk zeker van zijn dat het niet bedorven is, daarom deel ik ook maar meteen een paar punten om op te letten voor het beste resultaat. Verse vis hoort niet te stinken. Je ruikt de vis wel maar het mag niet erg sterk of vies ruiken. Een sterke geur betekent namelijk dat de vis al aan het bederven is en dat wil je niet. Je kunt dit deels voorkomen door de vis goed koud te houden en hem te vervoeren in een koeltas met koelelementen.

Een ander belangrijk punt is de textuur van het vlees. Ondanks dat witte vissoorten snel uit elkaar vallen tijdens het bakken is het belangrijk dat de rauwe vis stevig en mooi wit is.

Net als bij voorverpakte vis is het bij verse vis van de visboer ook belangrijk dat het vlees stevig is. Dit kun je testen door met je vingers even op de vis te drukken. Als de vis echt vers is veert het vlees meteen terug en laat het niet of nauwelijks een afdruk achter. Let er dan ook meteen goed op dat de schubben goed gesloten zijn. Hoe strakker die tegen elkaar aan liggen hoe verser de vis. Het is ook een goed idee om even naar de ogen te kijken. Zijn ze dof of ingevallen? Dan is de vis al wat ouder en kun je beter nog even verder kijken.

Mijn tips voor het perfecte stukje gebakken kabeljauw

Gebruik verse vis

Ik leg hierboven al uit waar je op moet letten als je verse kabeljauw koopt, maar nog niet waarom het zo belangrijk is dat je vis echt vers is. Dat is natuurlijk omdat vis nogal gevoelig is voor bederving, maar hoe verser de kabeljauw hoe beter het resultaat.

Laat de vis even op temperatuur komen

Net als bij het bakken van een stukje vlees is het met kabeljauw ook belangrijk om je filetjes even op temperatuur te laten komen. Ik haal hem meestal 15-20 minuten voor het bakken uit de koelkast.

Laat de olie goed heet worden

Als je olie goed warm is schroeit de vis meteen mooi dicht waardoor hij niet alleen minder snel stuk gaat, maar je krijgt er ook een heerlijk krokant laagje door. Tip: een combinatie van olie en boter maakt je vis nog lekkerder!

Dep je vis goed droog

Door de stoom die je creëert door een natte vis in de pan te leggen vormt er stoom wat de vis langzaam uit elkaar laat vallen. Dit kun je heel makkelijk voorkomen door de vis met een stukje keukenpapier goed droog te deppen en hem eventueel te bedekken met een dun laagje bloem.

Bestrooi de kabeljauw met bloem

Wil je er dus echt helemaal zeker van zijn dat je vis niet uit elkaar valt en dat hij een mooi krokant laagje krijgt, strooi er dan na het deppen wat bloem over. Je kunt trouwens de kruiden en specerijen ook door de bloem mengen, zo is het makkelijker om alles goed te verdelen.

Controleer of je vis helemaal gaar is

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar je controleert of je kabeljauw gaar is door te kijken of je de vis makkelijk uit elkaar kunt drukken. Doe dit wel in een hoekje, zo valt het niet zo op!

Bewaar tips

Verse vis kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Kijk goed op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum. Wil je het langer bewaren kun je de kabeljauw beter invriezen. Goed verpakt blijft de vis ongeveer 3 maanden goed. Laat de vis voor gebruik helemaal in de koelkast ontdooien en warm het op in een koekenpan op middelhoog vuur.

Meer makkelijke recepten met vis

Recept

Kabeljauw bakken

Kabeljauw bakken zonder dat hij helemaal uit elkaar valt, is niet moeilijk en met mijn tips lukt het ook bij jou elke keer. Serveer de vis met aardappelen en groente of leg de vis in een makkelijke marinade en serveer hem met een frisse salade voor een complete maaltijd.
Recept afdrukken
Gebakken kabeljauw op een bord.
Voorbereidingstijd:30 minuten
Bereidingstijd:6 minuten
Totale tijd:36 minuten

Benodigdheden

  • 1 koekenpan
  • keukenrol

Ingrediënten

  • 150 gram kabeljauw
  • 2 eetlepels olie

Instructies

  • Haal de kabeljauw ongeveer 30 minuten voor het bakken uit de koelkast.
  • Verhit de olie of boter in een koekenpan.
  • Leg de vis in de hete olie en bak het ongeveer 3-4 minuten zonder te verplaatsen.
  • Draai de vis voorzichtig om en bak ook deze kant ongeveer 3-4 minuten. De totale baktijd hangt af van de dikte van de vis, dus kijk goed of de vis al gaar is voor je hem uit de pan haalt.
  • Haal de vis voorzichtig uit de pan en serveer meteen.

Notities

  • Dep de kabeljauwfilet goed droog voor een krokante buitenkant.
  • Bak op middelhoog vuur in een mix van boter en olie voor de beste smaak en textuur.
  • Keer de vis maar één keer om te voorkomen dat hij uit elkaar valt.
  • Gebruik een goede antiaanbakpan voor het beste resultaat.
  • Serveer met krieltjes en geroosterde groenten voor een complete maaltijd.

Voedingswaarde

Portie: 1g | Calorieën: 53kcal | Eiwitten: 23g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.2g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvetten: 0.01g | Cholesterol: 32mg | Natrium/Zout: 41mg | Kalium: 310mg | Vitamine A: 30IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 12mg | Ijzer: 0.3mg
Porties: 2 porties
calorieën: 53kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.79 from 14 votes (14 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept