Gekarameliseerde appels

Deze gekarameliseerde appels maak je heel makkelijk zelf met wat boter en een beetje suiker. Schep wat over ijs of cake voor een heerlijk winters dessert.

gekarameliseerde appel overheadshot

Deze zoete appeltjes zijn een makkelijk dessert dat je heel goed van tevoren kunt maken. Ideaal dus voor tijdens de feestdagen zodat je je op de dag zelf met belangrijkere dingen kunt bezighouden.

Alles wat je dan tijdens het kerstdiner nog hoeft te doen is de appels even opwarmen!

De inspiratie voor deze warme appeltjes komt van de blog van Martine. Op haar blog duizend en 1 dag deelde zij het recept voor gekarameliseerde appel.

Ingrediënten

Appel - voor dit recept gebruik ik het liefst een fris zure appel zoals de Elstar. Door een wat zoetere appel te gebruiken heb je minder suiker nodig wat dit gerecht voor zover dat kan een stuk gezonder maakt.

Kies ook een appel die tijdens het bakken wat steviger blijft zodat je niet eindigt met appelmoes.

Suiker - donkere basterdsuiker heeft al een lichte karamel smaak wat perfect past bij de appel en het kaneel. Je kunt ook gewone kristalsuiker of kokosbloesemsuiker gebruiken.

Boter - boter geeft een heerlijke romige smaak aan de appeltjes. Om dit recept vegan te maken kun je de boter vervangen door olie of margarine.

Honing - honing is een natuurlijke zoetstof die de appels een zachte zoete smaak geeft. Je kunt dit ook vervangen door suiker als je er niet van houdt.

Hoe maak je gekarameliseerde appels?

Je begint door de appels te schillen, het klokhuis te verwijderen en de appels in blokjes of plakjes te snijden. Zorg er voor dat de appel stukjes even groot zijn zodat ze tegelijk gaar zijn.

Smelt vervolgens de boter in een koekenpan en bak de appels ongeveer 5 minuten tot ze zachter worden.

Voeg dan het kaneel, de suiker, de honing en het zout toe en bak dit op laag vuur nog even mee tot de suiker is gesmolten en begint te karameliseren. Let op! De suiker wordt onwijs heet dus zorg er voor dat er geen kleine kinderen bij kunnen en wat je ook doet proef niet!

Schep de gekarameliseerde appel uit de pan en laat ze even afkoelen voor je ze serveert.

Waar serveer je het bij?

Je kunt ze natuurlijk los eten, maar deze gekarameliseerde appeltjes zijn ook erg lekker bij een dessert! Ik eet het graag bij:

Bewaren en invriezen

Je kunt deze appels ongeveer een week in de koelkast bewaren. Zorg er voor dat ze helemaal zijn afgekoeld voor je ze in de koelkast zet.

Invriezen kan ook! In de vriezer kun je ze ongeveer zes maanden bewaren. Laat ze voor gebruik langzaam in de koelkast ontdooien.

Opwarmen gaat het beste in een pan op laag vuur of in de magnetron. Als de appeltjes wat te droog zijn geworden kun je er een beetje water aan toevoegen.

Meer appel recepten

Recept

Gekarameliseerde appels

Deze gekarameliseerde appels maak je heel makkelijk zelf met wat boter en een beetje suiker. Schep wat over ijs of cake voor een heerlijk winters dessert.
Recept afdrukken
close up van gekarameliseerde appels
Voorbereidingstijd:5 minuten
Bereidingstijd:8 minuten
Totale tijd:5 minuten

Ingrediënten

  • 4 appels
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 25 gram boter
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Je begint door de appels te schillen, het klokhuis te verwijderen en de appels in blokjes of plakjes te snijden. Zorg er voor dat de appel stukjes even groot zijn zodat ze tegelijk gaar zijn.
  • Smelt dan de boter in een koekenpan en bak de appels ongeveer 5 minuten tot ze zachter worden.
  • Voeg dan het kaneel, de suiker, de honing en het zout toe en bak dit op laag vuur nog even mee tot de suiker is gesmolten en begint te karameliseren.
    Let op! De suiker wordt onwijs heet, dus zorg er voor dat er geen kleine kinderen bij kunnen en wat je ook doet proef niet!
  • Schep de gekarameliseerde appel uit de pan en laat ze ven afkoelen voor je ze serveert.

Voedingswaarde

Calorieën: 96kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwitten: 0.4g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvetten: 0.1g | Cholesterol: 9mg | Natrium/Zout: 60mg | Kalium: 132mg | Vezels: 3g | Suiker: 13g | Vitamine A: 170IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 10mg | Ijzer: 0.2mg
Porties: 6 porties
calorieën: 96kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 reacties