Zelf appelmoes maken is helemaal niet moeilijk. Dit recept voor appelmoes kan je met en zonder suiker maken en is ook erg geschikt als eerste hapje voor baby's.

Zelf ouderwetse appelmoes maken is super makkelijk om te doen. Je hebt niet veel meer nodig dan een paar appels en wat kaneel. Het is helemaal leuk als je de appels zelf hebt geplukt tijdens de appelpluk dagen of misschien heb je zelf wel een appelboom in de tuin staan.
Als je appels hebt geplukt heb je misschien wel teveel appels in huis om in moes te veranderen. Als je nog meer inspiratie zoekt heb je wat aan mijn recepten voor klassieke appeltaart, Waldorfsalade met kip, no bake appeltaart of rode kool met appel.
Direct naar
De beste appels voor appelmoes
Ik vind appelmoes het lekkerst als hij gemaakt is van Elstars. Andere appels die veel gebruikt worden zijn bijvoorbeeld de Goudrenet, Jonagold, Golden Delicious en de Fuji. Zure appels zoals de Granny Smith zijn wat minder geschikt maar je zou deze natuurlijk ook kunnen combineren met een wat zoetere appel.
Ingrediënten
- Appel - gebruik zoetere appels voor dit recept.
- Kaneel - dit geeft een zoete warme, smaak aan de moes. Als je dit recept voor een baby maakt kan je het gewoon weg laten.
- Citroensap - je hebt dit niet perse nodig maar het zorgt er wel voor dat de appels niet bruin worden.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je appelmoes
Stap 1: Schil de appels en snijdt ze in kleine stukjes. Hoe kleiner de stukjes zijn hoe sneller de appelmoes klaar is.
Stap 2: Doe de blokjes appel in een pan, doe er wat water, citroensap en de kaneel bij en breng het aan de kook.
Stap 3: Zet het vuur lager en laat de appeljes ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
Stap 4: Pureer de appels met een staafmixer of prak ze fijn met een vork.
Tip: Je kan de appels ook stomen in plaats van koken!
Appelmoes maken zonder suiker
Ik maak mijn appelmoes eigenlijk altijd zonder suiker. Door een zoetere appel te gebruiken is het toevoegen van suiker vaak niet meer nodig en dat maakt het een stuk gezonder! Zeker als je dit appelmoes recept voor baby's of kleine kinderen maakt is het beter om er geen suiker aan toe te voegen.
Wat heb je nog meer nodig
- Staafmixer om te appels mee te pureren.
- Een stoommandje als je de appels wilt stomen.
- Een pan om de appels in te koken of te stomen.
Zelfgemaakte appelmoes bewaren
Koelkast: in de koelkast blijft de appelmoes ongeveer 2-3 dagen goed.
Vriezer: natuurlijk kan je zelfgemaakte appelmoes invriezen. Laat het helemaal afkoelen en verdeel het over diepvrieszakjes of bakjes. Je kan het op deze manier ongeveer 3 maanden bewaren.
Recept
Appelmoes
Zelf appelmoes maken is helemaal niet moeilijk. Dit recept voor appelmoes kun je met en zonder suiker maken en is ook erg geschikt als eerste hapje voor baby's.
Ingrediënten
- 6 middel grote appels, ik gebruik altijd Elstars
- 100 ml water
- 1 eetlepel suiker *optioneel
- 1 theelepel kaneel *optioneel
- 1 eetlepel citroensap of azijn *optioneel
Bereidingswijze
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in stukjes.
- Doe de appels samen met het water in een pan en breng het aan de kook. Als je kaneel, suiker en/of citroensap gebruikt dan voeg je dat ook bij deze stap toe,
- Laat de appels ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Pureer de appels of prak ze fijn met een vork.
Opmerkingen
Als je een zoete appel zoals de Elstar gebruikt heb je eigenlijk geen suiker meer nodig!
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 24Totale hoeveelheid vet: 0gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 2mgKoolhydraten: 6gVezels: 1gSuiker: 4gEitwit: 0g
Laat een reactie achter!