Provençaalse kruiden worden vaak gebruikt in recepten voor stoofschotels en zijn ook erg lekker in sauzen en over groentes. Het maken van je eigen kruiden mengsels is ook nog eens erg leuk en makkelijk om te doen!

Provençaalse kruiden komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Het is een belangrijk ingrediënt in veel mediterrane vis en groente gerechten.
Ik ben gek op het maken van kruiden mengsels. Niet alleen omdat het een stuk voordeliger is, maar ook omdat je de mixen naar smaak kan aanpassen.
Niet alleen mixen met gedroogde kruiden zijn makkelijk om te maken, maar specerijenmengsels zoals kerriepoeder en speculaaskruiden zijn ook erg leuk om te maken.
Direct naar
Ingrediënten
- Tijm - dit aromatische kruid wordt vaak gebruikt in mediterrane kruidenmengsels zoals Italiaanse kruiden.
- Munt - geeft de mix een frisse smaak. Je kunt de munt prima weglaten als je er niet van houdt.
- Rozemarijn - dit frisse kruid heeft een licht zoete smaak en doet het altijd goed in kruidenmengsels voor vlees.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!

Hoe maak je Provençaalse kruiden
- Doe alle kruiden in een kom en roer ze goed door elkaar.
- Giet de Provençaalse kruiden in een (oud) kruidenpotje of weckpot en bewaar ze op een koele, donkere plaats.
Tip: Op de markt kun je vaak voordelig grote hoeveelheid kruiden en specerijen kopen!
Wat heb je nog meer nodig
- Lege potjes om de Provençaalse kruiden in te bewaren. Kleine potjes met een herbruikbaar label of kleine weckpotjes zijn hier perfect voor! Action heeft ook vaak leuke kleine potjes om je mengsels in te bewaren of recycle oude potjes om geld te besparen! Dit is ook een stuk beter voor het milieu.
- Een kommetje om de kruiden in te mengen.
- Om de mix zonder te knoeien in het potje te gieten is het handig om een kleine trechter te hebben.
Provençaalse kruiden bewaren
Provençaalse kruiden kun je goed afgesloten op een donkere plek ongeveer een jaar bewaren. Daarna wordt de smaak langzaam minder.
Meer recepten voor kruidenmixen

Provençaalse kruiden
Provençaalse kruiden worden vaak gebruikt in recepten voor stoofschotels en zijn ook erg lekker in sauzen en over groentes. Het maken van je eigen kruiden mengsels is ook nog eens erg leuk en makkelijk om te doen!
Ingrediënten
- 2 eetlepel tijm
- 2 eetlepels rozemarijn
- 1,5 eetlepels basilicum
- 1 eetlepel peterselie
- 1 eetlepel oregano
- 1 theelepel munt
Bereidingswijze
- Doe alle kruiden in een kom en roer ze goed door elkaar.
- Giet ze in een (oud) kruidenpotje of weckpot en zet de Provençaalse kruiden op een koele, donkere plek.
Opmerkingen
* Als je oude kruidenpotjes hergebruikt bespaar je niet alleen geld maar ben je ook goed bezig voor het milieu!
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 10 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 0Totale hoeveelheid vet: 0gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 0mgKoolhydraten: 0gVezels: 0gSuiker: 0gEitwit: 0g
Laat een reactie achter!