Snijbonen stamppot

Deze snijbonen stamppot is een gezonde en makkelijke stamppot bomvol vitamines. Dit gerecht is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens super snel klaar!

Snijbonen stamppot op een bord

Ik denk dat er maar weinig gerechten in de Hollandse keuken zo populair zijn als stamppotten. Dat snap ik wel, want ze zijn makkelijk om te maken en je hebt er weinig afwas van.

Deze snijbonen stamppot is misschien qat minder bekend dan de andijviestamppot of stamppot boerenkool, maar zeker niet minder lekker!

Ingredienten

Snijbonen - ik gebruik meestal voorgesneden snijbonen als ik dit gerecht maak. Dit doe ik vooral omdat het minder tijd kost. Je kunt de snijbonen natuurlijk ook zelf snijden. Zorg er dan wel voor dat ze niet te dik zijn.

Aardappelen - voor dit recept kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken. Deze soort bevat meer zetmeel waardoor je een heerlijke zachte puree krijgt. Er zijn ook speciale stamppot aardappelen te koop. Stamppot aardappelen zijn vaak ook wat groter waardoor je lekker snel klaar bent!

Spekjes - spekjes zijn optioneel, maar ze maken de stamppot wel helemaal af.

Mosterd - je kunt elke mosterd gebruiken die je lekker vindt. Omdat er bij mij thuis meestal kinderen mee-eten gebruik ik een minder pittige, maar franse mosterd is ook erg lekker!

Een close-up van een ouderwetse stamppot snijbonen op een wit bord

Benodigdheden

Om deze stamppot met snijbonen te maken heb je twee pannen met deksel en een pureestamper nodig.

Bewaar tips

Je kunt de stamppot goed afgedekt ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Dit gerecht kun je ook invriezen. Ingevroren blijft het ongeveer drie maanden goed.

Tip! Verdeel het voor het invriezen alvast in porties.

Meer Hollandse stamppot recepten

Recept

Snijbonen stamppot

Deze snijbonen stamppot is een gezonde en makkelijke stamppot bomvol vitamines. Dit gerecht is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens super snel klaar!
Recept afdrukken
Stamppot met snijbonen op een bord
Voorbereidingstijd:5 minuten
Bereidingstijd:20 minuten
Totale tijd:25 minuten

Ingrediënten

  • 800 gram aardappelen
  • 600 gram snijbonen
  • 1 eetlepel mosterd
  • 30 gram boter
  • zout
  • peper
  • Een scheutje melk *optioneel

Instructies

  • Schil de aardappelen en spoel ze schoon.
  • Snij ze in gelijke stukken en doe de aardappelblokjes met een laagje water in een pan.
  • Breng het water aan de kook en kook de aardappelen in 15-20 minuten gaar.
  • Kook ondertussen in een andere pan de snijbonen in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen en de snijbonen af.
  • Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree en voeg de snijbonen, de boter en mosterd toe.
  • Roer alles goed door elkaar en breng de stamppot op smaak met wat zout en peper.

Voedingswaarde

Calorieën: 254kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwitten: 7g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvetten: 0.2g | Cholesterol: 16mg | Natrium/Zout: 72mg | Kalium: 1161mg | Vezels: 8g | Suiker: 6g | Vitamine A: 1227IU | Vitamine C: 58mg | Calcium: 81mg | Ijzer: 3mg
Porties: 4 personen
calorieën: 254kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept