Zelfrijzend bakmeel maken

Thuis zelfrijzend bakmeel maken is heel makkelijk en je hebt er alleen wat bloem en bakpoeder voor nodig. Onderaan deze post staat de perfecte verhouding zodat je thuis snel de juiste hoeveelheid kunt maken zonder dat er een half pak over blijft.

zelfrijzend bakmeel maken met bloem en bakpoeder op een grijze achtergrond

Ik gebruik zelf eigenlijk nooit zelfrijzend bakmeel. Niet omdat het niet prettig is om mee te werken, maar omdat ik nooit een heel pak gebruik en er dus veel overblijft. Dat is natuurlijk zonde! Zeker als je precies je juiste hoeveelheid heel makkelijk zelf kunt maken! Dat is niet alleen goed om verspilling tegen te gaan, maar ook nog eens beter voor je portemonnee.

Wat is zelfrijzend bakmeel?

Zelfrijzend bakmeel is een mengsel van bloem en bakpoeder. Door het toegevoegde bakpoeder is het ideaal bij het bakken van koekjes en taart. De bodem van een oud Hollandse appeltaart maak je er bijvoorbeeld ook vaak mee.

Bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel

Voor het bakken van cake of koekjes staat er vaak in het recept dat je bloem en bakpoeder moet toevoegen. Door het bakpoeder ontstaan kleine luchtbellen die je cake lekker luchtig maken. De verhouding is bijna altijd hetzelfde als zelfrijzend bakmeel en in dit soort recepten kun je de bloem er dus heel goed door vervangen.

Ook bij hartige bak recepten zoals pizzarette pizzadeeg of Sinterklaas pizza kun je meestal de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel. Hou er wel altijd rekening mee dat je geen extra bakpoeder meer toevoegt.

Als er alleen om bloem of tarwemeel wordt gevraagd dan kun je het niet vervangen.

Kan het ook andersom?

Het korte antwoord is nee. Zelfrijzend bakmeel niet vervangen door bloem. Dat komt omdat er in bloem geen rijsmiddel zit. Dit kun je wel heel makkelijk oplossen door bakpoeder toe te voegen. Hoeveel je precies nodig hebt staat onderaan in de receptkaart.

Hoe maak je zelfrijzend bakmeel?

Ik denk dat dit een van mijn makkelijkste recepten is. Heel eerlijk durf ik het bijna geen recept te noemen! Het is namelijk niets meer dan het mengen van twee ingrediënten. Waar je wel even op moet letten is dat het bakpoeder dat je gebruikt niet te oud is. Oud bakpoeder is namelijk al wat uitgewerkt waardoor je baksel nooit zo luchtig wordt dan wanneer je vers bakpoeder gebruikt.

Het is ook handig om een digitale keuken weegschaal te gebruiken. Zeker als je een andere hoeveelheid maakt als hieronder staat beschreven meet je vaak hele kleine hoeveelheden af die je op een gewone weegschaal gewoon niet kunt aflezen. Je hebt trouwens ook een speciale weegschaal voor wanneer je maar een paar gram nodig hebt!

Welk meel of bloem kan ik het beste gebruiken?

In principe kun je elke bloem of meelsoort gebruiken. Voor koekjes maak ik het liefste met Zeeuwse bloem of tarwebloem, maar je zou ook volkoren meel, glutenvrije bloem of havermeel kunnen gebruiken.

Mijn favoriete zelfrijzend bakmeel recepten

  • Pannenkoeken. Het hoeft niet, maar je kunt pannenkoeken bakken van zelfrijzend bakmeel. Niet alleen Hollandse pannenkoeken, maar ook American pancake en mijn chocolade pannenkoeken kun je hiermee maken.
  • Cake. Je kunt het ook gebruiken om zelf een boerencake of vegan cake te bakken. Voeg voor een marmercake of chocoladecake wat cacaopoeder toe of roer voor een extra luchtige cake wat yoghurt door het beslag.
  • Muffins en cupcakes. Net als voor cake is het ook heel geschikt voor muffins, scones en cupcakes.
  • Brood. Sommige brood recepten maak je niet met gist maar met bakpoeder. Voor die recepten is dit recept perfect.
  • Koekjes. Koekjes zoals chocolate chip cookies zonder ei, havermoutkoekjes, pepernoten en snickerdoodles bevatten ook bakpoeder. In deze koekjes kun je de bloem en het bakpoeder dus ook door zelfrijzend bakmeel vervangen.

Bewaar tips

Zelfrijzend bakmeel blijft ongeveer een jaar goed als je het op een koele droge plek bewaard. Ik bewaar het graag ik een weckpot of lege jampot als ik niet zo veel heb, zodat ik zeker weet dat er geen vocht bij komt.

Het is wel belangrijk om te weten dat na verloop van tijd het bakpoeder minder goed zal werken. Dit geldt trouwens ook voor een kant-en-klaar pak uit de supermarkt.

Leuke recepten waar je zelfrijzend bakmeel in gebruikt

Recept

Zelfrijzend bakmeel maken

Zelfrijzend bakmeel maken is heel makkelijk en je hebt er alleen wat bloem en bakpoeder voor nodig. In deze post leg ik stap voor stap uit hoe.
Recept afdrukken
overheidshot van zelfrijzend bakmeel
Voorbereidingstijd:5 minuten
Totale tijd:5 minuten

Benodigdheden

  • 1 mengkom
  • 1 Weegschaal

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder (1 zakje)

Instructies

  • Doe de bloem en het bakpoeder in een mengsel en roer het goed door elkaar. Je kunt het eventueel door een zeef halen om alle klontjes uit het bakpoeder te halen.
  • Schep het zelfgemaakte zelfrijzend bakmeel in een goed afsluitbare pot of gebruik het meteen in je favoriete recepten.

Notities

Zelfrijzend bakmeel blijft op een koele donkere plek zeker een jaar goed.

Voedingswaarde

Calorieën: 457kcal | Koolhydraten: 96g | Eiwitten: 13g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.2g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g | Natrium/Zout: 374mg | Kalium: 134mg | Vezels: 3g | Suiker: 0.3g | Calcium: 224mg | Ijzer: 6mg
Porties: 500 gram
calorieën: 457kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 13 votes (12 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 reacties