Mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is zo gedaan en zo veel lekkerder dan uit de supermarkt. Deze frisse, romige saus is erg lekker bij patat of in een eiersalade.

Mayonaise maken met de hand

Mayonaise maken kun je op twee manieren doen. Met de hand of met een staafmixer. Beide manieren zijn zo klaar maar de klassieke methode vind ik toch het aller lekkerst.

Deze frisse, romige saus is een belangrijk ingrediënt van veel andere recepten zoals eiersalade, gevulde eieren en knoflooksaus. Ook in salades zoals Waldorf salade en coleslaw gaat mayonaise.

Direct naar

Ingrediënten

zelfgemaakte mayonaise met een garde

Eieren - voor dit recept gebruik je zo vers mogelijke eieren. Zorg ervoor dat ze op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat.

Olie - om zelf mayonaise te maken kun je het beste een neutrale olie zoals zonnebloemolie gebruiken. Olijfolie is minder geschikt omdat het de smaak te veel beïnvloed.

Mosterd - welke mosterd je gebruikt hangt af van je persoonlijke smaak. Ik gebruik altijd Dijon mosterd.

Hoe maak je mayonaise

mayonaise maken

Mayonaise maken met de hand

  1. Splits het ei en doe de samen met de mosterd, azijn of citroensap en het zout in een kom. Het eiwit hebben we niet meer nodig.
  2. Klop het ei even los met een garde en giet tijdens het kloppen langzaam de olie er bij.
  3. Blijf kloppen tot alle ingrediënten zijn opgenomen en de mayonaise de gewenste dikte heeft.
  4. Breng eventueel op smaak met nog wat zout en citroensap.

Mayonaise maken met een staafmixer

  1. Splits het ei en doe de dooier samen met de mosterd, azijn of citroensap en het zout in een kom. De hoge beker die je bij een staafmixer krijgt is hier perfect voor! Het eiwit hebben we niet meer nodig.
  2. Zet de staafmixer in de kom en giet al mixend langzaam de olie er bij.
  3. Blijf mixen tot alle ingrediënten zijn opgenomen en de mayonaise de gewenste dikte heeft.
  4. Breng eventueel op smaak met nog wat zout of citroensap.

Tip: zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo voorkom je dat je mayonaise gaat schiften.

Variaties

Dit is een simpel basisrecept, maar je kunt er natuurlijk eindeloos mee variëren!

  • Knoflook - een van de bekendste varianten is denk ik wel de aioli saus.
  • Pittig - 1 theelepel chilipoeder in de mayonaise is ook erg lekker!!

Wat heb je nog meer nodig

  • Een staafmixer of garde.
  • Een mengkom.
  • Leuke schaaltjes om de zelfgemaakte mayonaise in te bewaren.

Mayonaise bewaren

In de koelkast blijft zelfgemaakte mayonaise goed afgedekt ongeveer 1 week goed. Vanwege de rauwe eieren is het belangrijk dat de saus goed gekoeld blijft.

Dit recept is niet geschikt om in te vriezen. De structuur van de saus veranderd te veel na het ontdooien en is dan echt niet lekker meer.

Meer makkelijke sausjes om een keer zelf te maken

Recept

Mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is zo gedaan en zo veel lekkerder dan uit de supermarkt. Deze frisse, romige saus is erg lekker bij patat of in een eiersalade.
Recept afdrukken
Zelfgemaakte mayonaise van dichtbij.
Bereidingstijd:5 minuten
Totale tijd:5 minuten

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel azijn of citroensap
  • Zout

Instructies

Mayonaise maken met de hand

  • Splits het ei en doe de samen met de mosterd, azijn of citroensap en het zout in een kom.
  • Klop het ei even los met een garde en giet tijdens het kloppen langzaam de olie er bij.
  • Blijf kloppen tot alle ingrediënten zijn opgenomen en de mayonaise de gewenste dikte heeft.
  • Breng eventueel op smaak met nog wat zout en citroensap.

Mayonaise maken met een staafmixer

  • Splits het ei en doe de dooier samen met de mosterd, azijn of citroensap en het zout in een kom. De hoge beker die je bij een staafmixer krijgt is hier perfect voor!
  • Zet de staafmixer in de kom en giet al mixend langzaam de olie er bij.
  • Blijf mixen tot alle ingrediënten zijn opgenomen en de mayonaise de gewenste dikte heeft.
  • Breng eventueel op smaak met nog wat zout of citroensap.

Voedingswaarde

Calorieën: 5kcal | Koolhydraten: 0.002g | Eiwitten: 0.02g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.05g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.4g | Transvetten: 0.002g | Cholesterol: 1mg | Natrium/Zout: 0.3mg | Kalium: 0.3mg | Suiker: 0.001g | Vitamine A: 1IU | Calcium: 0.1mg | Ijzer: 0.003mg
Porties: 250 ml
calorieën: 5kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.93 from 13 votes (13 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 reacties