Kerriepoeder

Dit recept voor milde kerriepoeder is makkelijk om te maken, goedkoop en perfect voor het op smaak brengen van vlees, groente en rijst gerechten. Je maakt deze kerriepoeder in minder dan 5 minuten en met maar een paar basis specerijen die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Kerriepoeder in een grijze kom

Iedereen die hier al wat vaker is geweest weet je denk ik wel dat ik gek ben op het maken van kruidenmixen. Het is namelijk erg makkelijk om te doen en ik vind het erg fijn dat je de smaak helemaal naar wens kunt aanpassen. Dit kerriepoeder recept is daarom ook iets frisser van smaak dan die je in de supermarkt koopt. Dat komt vooral omdat ik er geen nootmuskaat aan toevoeg.

Als je de smaak te pakken hebt en je nog meer kruidenmixen wilt maken moet je zeker even bij mijn recepten voor Italiaanse kruiden en speculaaskruiden kijken.

Wat is kerriepoeder?

Kerriepoeder is een mengel van specerijen zoals kurkuma en gember. Net als voor de meeste kruidenmixen is er niet een recept, maar zijn er honderden varianten. Dat maakt het ook zo leuk om er zelf mee aan de slag te gaan. Deze mix wordt vooral veel gebruikt in recepten voor curry, maar ook in andere recepten uit Indonesië en Suriname wordt vaak kerrie verwerkt. Kerrie zit trouwens ook vaak in echte Franse en Hollandse recepten zoals gevulde eieren, eiersalade en kerriesaus.

Welke specerijen heb ik nodig?

Er bestaan veel verschillende recepten voor kerriepoeder. De meeste bevatten net als deze mix komijn, kurkuma, koriander, gember, peper en cayennepeper. Andere recepten bevatten ook specerijen als nootmuskaat en piment, maar omdat ik dat niet echt lekker vind, laat ik die altijd weg en heb ik net zolang getest tot ik de beste kerriepoeder mix had om zelf te maken.

  • Kurkuma - dit geeft kerriepoeder de intens gele kleur. Kurkuma is ook de reden dat kerriepoeder zo lastig uit kleding gaat dus pas hier mee op.
  • Peper - ik gebruik zwarte peper om de mix een mild te houden. Je kunt natuurlijk ook chili vlokken toevoegen voor wat meer pit maar voeg dan niet te veel tegelijk toe en proef even om te voorkomen dat je mix te heet is.
  • Gemberpoeder - geeft een frisse, zoete smaak aan de mix. Het maakt het ook iets pittiger dus hou daar rekening mee als je chili vlokken gebruikt.

Tip: Als je hele kruiden gebruikt die je zelf roostert en fijn maalt, wordt de mix nog beter van smaak!

Wat heb je nog meer nodig?

  • Een schaaltje om je kruiden in te mengen.
  • Een glazen potje om het kerriepoeder in te bewaren.
  • Maatlepeltjes om makkelijk de juiste hoeveelheid af te meten.

Hoe bewaar je kerriepoeder

Zelfgemaakte kruidenmixen kun je ongeveer een jaar bewaren. Na dit jaar kun je ze zeker nog gebruiken, maar wordt de smaak langzaam wat minder. Voor het opbergen van kerriepoeder gebruik ik vaak oude lege kruidenpotjes. Deze potjes zijn vaak nog prima te gebruiken en dit bespaart je flink wat geld.

Recepten met kerrie

Recept

Kerriepoeder

Dit recept voor milde kerriepoeder is makkelijk om te maken, goedkoop en perfect voor het op smaak brengen van vlees, groente en rijst gerechten. Je maakt deze kerriepoeder in minder dan 5 minuten en met maar een paar basis specerijen die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Recept afdrukken
Kerriepoeder in een grijze kom.
Voorbereidingstijd:5 minuten
Totale tijd:5 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels gemalen korianderzaad
  • 2 eetlepels kurkuma
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • ½ eetlepel komijn
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Doe alle specerijen in een kom en meng ze goed door elkaar.
  • Giet ze in een glazen potje (of gebruik een leeg kruidenpotje!!) en bewaar de mix op een koele droge plek.

Voedingswaarde

Calorieën: 4kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 0.1g | Vet: 0.1g | Verzadigd vet: 0.02g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.03g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g | Natrium/Zout: 3mg | Kalium: 23mg | Vezels: 0.4g | Suiker: 0.03g | Vitamine A: 52IU | Vitamine C: 0.2mg | Calcium: 7mg | Ijzer: 0.3mg
Porties: 6 eetlepels
calorieën: 4kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 19 votes (19 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 reacties